- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли ће цена квадрата у Србији скочити за 20 одсто до краја године?

CC0 / Pixabay / Некретнине
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Квадрати широм Србије поскупели су и у фебруару, a претпоставка је да ће до краја године поскупети за још 20 одсто, због раста цена грађевинског материјала и све веће тражње за становима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите ина каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Милић Ђоковић из групације за некретнине Привредне коморе Србије каже да нам је квалитет становања ипак порастао, с обзиром на то да више нису најтраженији мали станови, већ једноипособни и двособни.
На цену станова највише утичу понуда и тражња, а поскупљење материјала ће се на цену квадрата одразити тек за шест месеци.
„Материјали јесу поскупели, али ће се то одразити на цену тек за шест месеци, за станове који се граде. Тренутно је највећа потражња за становима који су средње вредности – 100.000-120.000“, наводи Ђоковић.
Тешко је, каже, да ће доћи до пада цена некретнина баш због скупљих материјала.
На сајтовима тржишта некретнина може се видети да су станови поскупели у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Панчеву. Свуда се продају пре завршетка зидања.
Ђоковић каже да се инвестиционо купују апартмани и мали станови у туристичким местима, како би се издавали, док се за становање траже породични станови до 60 квадрата.
„То значи да смо мало скочили са квалитетом становања, за одређени степен. Некада су се највише куповале гарсоњере, а сада једноипособни и двособни станови“, рекао је Ђоковић за РТС.

Инфраструктура не прати изградњу

На планинама су цене квадрата поскупеле за више од 10 одсто. У тренду су Дивчибаре, Космај, Златар. Инфраструктура најчешће не прати овај темпо изградње. Накнадно се говори да нема изграђене канализације, често нестаје струја.
„Треба да обрате пажњу на то шта је будућа градња. Када купујете апартман, треба да видите да ли ће преко пута бити ливада или солитер, и онда гледати у комшију. Када изнајмљујете стан хоћете да увек имате воду, струју, паркинг“, рекао је Ђоковић.
Станови су се до сада највише куповали за готовину, али се сада све више подижу и стамбени кредити.
„Свако подизање кредита носи одређену дозу ризика, али и ако сте подстанари, ако не платите – избациће вас, тако морате и банци да плаћате. Ми смо трећи у Европи по одговорности плаћања“, навео је Ђоковић.
Тржиште некретнина - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Експлодирало тржиште некретнина: Шест милијарди евра промета и преко 30.000 склопљених уговора
Некретнине - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Квадрати најскупљи у Београду - на Савском венцу, следе Чајетина, Нови Сад и Врњачка Бања
Сеоско двориште - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Старе швапске и панонске куће продају се чим се огласе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала