- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска: Оснивачки акт Русија - НАТО више не постоји, Алијанса мора да заштити свет од Русије

© AP Photo / Vadim GhirdaВојник са заставом НАТО-а
Војник са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
Пратите нас
Оснивачки акт Русија - НАТО о узајамним односима, сарадњи и безбедности престао је да постоји и више ни за кога није обавезујући, изјавио је пољски председник Анджеј Дуда новинарима у Букурешту.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Треба гласно рећи да је акт Русија-НАТО престао да постоји. Овај акт једноставно више никога ни на шта не обавезује“, рекао је Дуда.

Пољски председник каже да је „Русија показала да апсолутно не сматра да је овај акт обавезује“. Он је још додао и да НАТО такође треба да престане да подсећа на тај акт из 1997. године, као и на његове одредбе и било какве обавезе НАТО-а које из њих проистичу.

„Тренутно не постоје никакве обавезе. Оно што је сада обавезно јесте да НАТО заштити слободни свет од Русије која није ништа друго до обични агресор, који у овом моменту допушта војне злочине у Украјини“, закључио је Дуда.

У складу са Оснивачким актом Русија-НАТО од 1997. године, Алијанса се обавезала да неће стално распоређивати значајне борбене снаге на територији нових земаља које регрутује.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је средином марта изјавио да Оснивачки акт Русија-НАТО неће омести јачање Алијансе на истоку услед промене ситуације. Након тога је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила да ће земље Северноатлантског савеза наставити да се придржавају Оснивачког акта Русија-НАТО.

Ситуација у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Кремљ одговорио Бајдену: За разлику од САД, Русија се не бави разбојништвом
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Москва: Запад гаји илузију да се Русија може бацити на колена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала