Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Председник општине Штрпце: Изложени смо насиљу, Срби би требало да изађу из приштинских институција

© Фото : „Medija centar Beograd“Министар за повратак и заједнице у влади Косова Далибор Јевтић
Министар за повратак и заједнице у влади Косова  Далибор Јевтић - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
Пратите нас
Председник Општине Штрпце Далибор Јевтић сматра да би Срби требало да изађу из институција у Приштини, јер је српски народ на Косову и Метохији изложен институционалном насиљу и кршењу основних људских права.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Ситуација је драматична, под притиском смо. Одлуке власти су до те мере опасне да угрожавају наша људска права. Криминализовани смо, угрожени смо институционално и на сваки други начин“, рекао је Јевтић за РТС, подсећајући на хапшења Срба због наводне корупције и упаде у њихове куће.
Он је додао да српски политичари у Покрајини не желе да учествују у институционалном насиљу над Србима.
„Јесте председник у праву када пита шта ћемо дан после, али дан данас и дан јуче није добро, свих претходних дана није добро“, рекао је Јевтић.
Навео је и да мора да се узме у обзир и како ће то утицати на Београд и живот у централној Србији.
„Нећемо да будемо себични у односу на живот у централној Србији. Ово је први пут да се нисмо сложили са председником“, рекао је Јевтић и додао како само Александру Вучићу верују.
Нагласио је да је председник Србије инсистирао да српски политичари на КиМ морају бити мудри и да хладније главе донесу одлуку уз сагледавања сви околности.
„Неко би наше иступање искористио за додатни притисак на Вучића и Београду и то се онда односи на Београд и живот у централној Србији. Ми смо, као представници Срба и држава Србија учинили све да до овога не дође. Сада је питање шта Приштина треба да уради“, рекао је Јевтић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
СРБИЈА
Вучић: У свету су спремни да прећуте намеру Куртија
Он је додао да се ради и о изласку Срба из полиције и судства на КиМ, јер су и тамо дискриминисани.
„Чак и у том сегменту се не поштује оно што је у законима на Косову, да Срба треба да буде 10 одсто, а сада је око четири одсто у односу на број Албанаца“, рекао је председник општине Штрпце.
Оценио је да је безбедност Срба на КиМ угрожена упркос томе што један број њих ради у полицији и судству.
„Мислим да смо дошли до тренутка да је наш опстанак угрожен. Ако неко у 21. веку коришћењем институција хапси Србе без доказа, упада у куће, не да да се гласа, онда је питање каква је безбедност данас“, рекао је Јевтић.
Подсетио је да су Срби у претходном периоду разговарали са свима са којима је требало.
„Оно што смо ми радили је демократски начин борбе за наша права, али су нам и представници међународне заједнице и Квинте рекли да су препоручили да се одрже избори, али видимо да до тога неће доћи“, навео је Јевтић.
Он је најавио мирне протесте Срба у Северној Косовској Митровици и Грачаници од петка.
„Протест којим желимо јасну поруку да пошаљемо, да нећемо да ћутимо. Главно питање је како и на који начин у будућности решавати положај Срба“, закључио је Јевтић, преноси Танјуг.
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
СРБИЈА
Курти: Без споразума нема избора, Срби да остану у институцијама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала