- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како ће се на смедеревску „Железару“ одразити повећање квоте ЕУ на извоз челика из Србије

© Tanjug / Раде ПрелићЖелезара Смедерево
Железара Смедерево - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Прошле седмице Европска комисија је повећала квоте за извоз неких врста челика из Србије на тржиште Уније. Брисел је прерасподелио квоте за увоз челика које су до сада биле намењене Русији и Белорусији.
Владан Михаиловић, извршни директор за производњу у челичани „Хбис Србија“ каже да ће због те одлуке моћи да извезу 30.000 тона више на кварталном нивоу.
Владан Михаиловић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да ће повећање квота од стране ЕУ за увоз челика имаће веома позитиван утицај на рад „Хбис Србија“.
„Квоте су уведене 2019. године и односиле су се на све производе ‘Хбиса‘. Овом квотом обухваћено је повећање количине извоза програма топло ваљаних производа, док су квоте за хладно ваљане производе и производе од белог лима остале исте. То значи да ћемо уместо 120.000 тона на кварталном нивоу, моћи да извозимо 150.000 тона“, нагласио је Михаиловић.
Према његовим речима, „Хбис“ има потенцијал да повећа производњу.
„Фокусирамо се на пројекте како бисмо извршили супституцију скупог природног гаса високопећним гасом који ми производимо у нашој високој пећи. Ми не можемо да утичемо на цене енергент на светском тржишту, али можемо да побољшавамо енергетску ефикасност и вршимо супституцију гаса. Велики проблем је снабдевање коксом. Радимо и са нашим снабдевачима изван Украјине и Русије и покушавамо да изнађемо нова тржишта снабдевања угљем који је важан енергент за удувавање у нашу високу пећ“, каже Михаиловић.
Око 65 одсто сировина увозили су, додаје, из Украјине и Русије.
„Ми смо и пре кризе направили стратегију за снабдевање сировина у кризним ситуацијама.. Успели смо да отворимо нове правце снабдевања из Јужне Африке и Аустралије, радимо на побољшавању снабдевања из Индије и Бразила. Основни циљ је континуирани рад две високе пећи, уз потпуно задовољење наших купаца“, нагласио је Михаиловић.
Сада раде, напомиње, са две високе пећи, од августа 2021.
„Ми смо високу пећ број један пре свега због драконских квота ЕУ обуставили у јулу 2020. да бисмо након 13 месеци активирали ту пећ, успешно се прилагодили новим условима и задовољни смо условима постојања у 2021. години“, казао је Михаиловић.
Због квота су, напомиње, имали паузу у производњи од 13 месеци и ниједном нису дошли у ситуацију да заустављају производњу због ковида.
Метали - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Где је Србија на тржишту метала: Падају цене бакра и челика, злато стагнира, јагма за литијумом
Жетва пшенице  - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Влада Србије одобрила извоз пшенице и кукуруза у Албанију
Челик - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Како решити проблеме у производњи челика: Влади Србије предложене две мере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала