- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Перина рабона: Палермовски!

© AP Photo / Antonio CalanniМакедонија фудбал
Македонија фудбал - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
Пратите нас
Свет бруји о чуду које су режирали Македонци у „паклу“ Сицилије на стадиону „Ренцо Барбера“, нокаутиравши фаворизоване Италијане у полуфиналу баража за Мундијал у Катару „пројектилом“ Александра Трајковског у зауставном времену.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Дрско, без икаквог респекта према актуелном прваку Европе и практично без гледања Александар Трајковски лансирао је лопту у малу мрежу великог Ђанлуиђија Донаруме.
Провукао ју је вероватно на једино место где је могла да прође поред 196 центиметара дугачког голмана Италије и Пари Сен Жермена који иза себе има сезону за заборав у сваком смислу те речи. На репрезентативном и клупском плану. Да, Лига шампиона и онај скупо плаћени кикс...
Еврогол, ремек-дело Трајковског... Случајност?! Па, можда и не баш. Бар за оне који прате фудбал и упознати су са каријером момка рођеног пре 29 година у Скопљу који је израстао у јунака нације, а моћну Италију завио у црно јер ни после осам година неће видети Светско првенство.
Џаба им најлепши дресови на свету, вансеријски фудбалери, то што су прваци Европе, гледаће Мундијал крај малих екрана једући пицу и пити негазирано или газирано пиће док се лопта у Катару буде котрљала и тражила новог апсолутног владара магичне игре на травнатом правоугаонику.
Како то судбина уме вешто да режира, да човек који је четири године провео на стадиону „Ренцо Барбера“, где је головима у чувеном розе црном дресу Палерма с десетком на леђима, увесељавао навијаче, сада утиша исти тај стадион.
Мук! Трајковски је покорио Палермо – Палермовски у том 92. минуту. Италијанима више није било спаса, били су у нокдауну, а судија је убрзо одсвирао крај. Нокаут!
Сва суровост модерног фудбала стала је у тај ударац крилног нападача Ал Фајхе из Саудијске Арабије. Имали су Италијани више од игре, 32 ударца, 16 корнера, 62 одсто лопту, али то није гаранција за успех.
Македонци су, мали, али поносан народ са великим срцем. Храбро и часно се боре за грб на дресу са жутим сунцем које ће их обасјати дан после (не)проспаване ноћи на озлоглашеној Сицилији, где је Вито Корлеоне из чувене филмске трилогије Френсиса Кополе – Кум, изградио мафијашко царство.
Литри зноја проливени кроз квалификације, као и претходно стечено искуство играња на Европском првенству у групи са Аустријом, Холандијом и Украјином, утицали су на изабранике Благоја Милевског да стасају у озбиљну фудбалску силу и да буду међу 20 најјачих селекција света.
Дисали су свих 90 минута као један у двобоју са Италијанима и добили су их талијански. Два шута – један гол! Како су их само „намазано“ преварили. Нешто што је заштитни знак „азура“, красило је у четвртак наше јужне суседе који сада сањају широм отворених очију.
Италија је покорена, сада их чека још тежи испит и лет на југ, на мегдан Португалији која је избацила Турску. Биће још теже. Биће најтеже досад јер морају кроз пакао стадиона Драгао до џекпота и Катара, где је Србија већ обезбедила место у сазвежђу најбољих, против поменутог ривала.
Ми смо те чаробне новембарске ноћи имали Тадића и Митровића који су нас бацили у екстазу, Македонци имају свог хероја Трајковског, Бардија, Ристовског, али ће бити јачи за прву звезду Елмаса који је одрадио суспензију против Италије.
Чињеница је да су чуда ретка, али предуслов да би се догодила је да верујете! А, Македонци, па они се играју фудбала и верују. То је само делић рецепта из кухиње Благоје Милевског.
„Још увек не могу да верујем шта смо урадили. Надам се да ћу и ја дочекати дочек на пуном тргу у Скопљу. Имамо снаге да победимо Португалију, имамо енергију, нисмо уморни и потпуно смо испуњени. Желим прво да прославимо, а затим ћемо се рпсремити за гостовање у Порту“, поручио је капитен Стефан Ристовски.
Македонци су своје већ креирали на Сицилији, али нису профитирали јер је коначни циљ Мундијал. Ма, нека им се понови Србија, нека Палермовски буде Драгаовски и нека македонско сонце блесне у новембру у Катару.
Македонија славље - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
СПОРТ
Македонију обасјало сунце после чуда на Сицилији: „Дајте Португалију, идемо на Мундијал“
Фудбалери Србије прослављају гол Александра Митровића против Азербејџана - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
СПОРТ
„Немојте да заборавите Србију“ – аналитичари упозоравају свет
Руски фудбалери - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
СПОРТ
Желе да избаце Русију и пре разговора – Џонсон пребацио причу на Украјину
Марко Марин - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
СПОРТ
Марин открио Пиксију: Доста је било!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала