- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Шта су понели са собом“: Филм Бранке Катић о патњи избеглица на Мартовском фестивалу

© Фото : БДПБранка Катић
Бранка Катић - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
Пратите нас
Кратки филм „Шта су понели са собом“ имаће светску фестивалску премијеру у суботу, 2. априла на 69. Мартовском фестивалу документарног и краткометражног филма у Дому омладине Београда.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Снимање филма иницирала је и редитељски водила наша позната глумица Бранка Катић, УНХЦР-ова истакнута заступница за права избеглица.
Осим ње, у глумачкој екипи су Јасна Ђуричић, Јана Милосављевић, Младен Совиљ, Милос Петровић Тројпец, Недим Незировић, Александар Вучковић, Бранимир Поповић, као и писац Владимир Табашевић.
„Шта су понели са собом“ заснован је на истоименој поеми Џенифер Токсвиг, инспирисаној сведочењима избеглица о патњи коју су проживеле када су биле присиљене да напусте своје домове услед сукоба и прогона, као и о предметима које су успеле да понесу са собом.
Бранка Катић је истакла да је изузетно поносна на овај кратки филм.
„Моје колеге су несебично уступиле свој дар, срца и време. Снимили смо песму Џенифер Токсвиг која је сачињена од изјава избеглица о томе шта су успели да понесу са собом када су били приморани да заувек напусте своје домове. Видео је монтирала Наташа Павловић, а имали смо привилегију да користимо и упечатљиве фотографије Горана Томашевића. Видео носи универзалну поруку и верујем да никога неће оставити равнодушним“, преноси Танјуг.
Филмска трака - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
КУЛТУРА
Почиње 69. Мартовски фестивал
Филм је у нашој земљи до сада имао једну затворену пројекцију за ограничен број гледалаца, а широј јавности ће по први пут бити представљен у ревијалном делу Мартовског фестивала, једног од најстаријих филмских фестивала у Европи.
Југословенски и хрватски режисер Лордан Зафрановић. - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
КУЛТУРА
Јубилеј Лордана Зафрановића на Мартовском фестивалу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала