- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Енергетски шок у Британији – рачуни за домаћинства на историјском максимуму

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / Плин
Плин - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
Кућни буџети милиона Британаца осетиће највеће повећање рачуна за енергију до сада, јер ће просечно домаћинство морати да издвоји још 700 фунти на годишњем нивоу, што представља раст од 54 одсто. Ново повећање цена енергије најављено је за октобар, а расту издаци и за друге рачуне. Дан повећања цена у Британији назван је „тмурни петак“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Повећање горње границе цене енергије од 54 одсто значи да ће домаћинство које користи типичну количину гаса и струје сада плаћати 1.971 фунту годишње. Даљи раст који ће повећати годишњи рачун на 2.600 фунти очекује се у октобру.
Повећање ће удвостручити број домаћинстава која живе у „огревном стресу“ на пет милиона. То су она домаћинства која троше најмање 10 одсто укупног буџета на рачуне за енергију.
„Ово је највећи ценовни енергетски шок откад памти“ саопштио је Адам Скорер, извршни директор Националне енергетске акције, добротворне организације за борбу против сиромаштва.
Гувернер Банке Енглеске Ендрју Бејли рекао је да се земља суочава са највећим појединачним шоком због цена енергије од седамдесетих година прошлог века.
Домаћинства се суочавају са вишеструким повећањем цена од 1. априла, од општинских такси и ПДВ-а на кригле пива до телефонских рачуна, што све доприноси кризи трошкова живота, а предвиђа се да ће инфлација ове године достићи максимум у 40 година.
Док су снег и град падали широм Велике Британије ове недеље, породице и пензионери су говорили о томе да морају да искључе грејање и широкопојасни интернет како би приуштили храну чија цена расте.
CC0 / Unsplash/Kristina Gadeikyte / Лондон
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Лондон
Конгрес синдиката позвао је на хитна буџетска издвајања за помоћ радничким породицама које се налазе на „преломној тачки“, пошто је процењено да око пет милиона људи од овог месеца неће моћи да плати рачуне за енергију.
Синдикати наводе да би рачуни за енергију ове године могли да расту 10 пута брже од плата.
„Људи не желе револуцију, они желе да знају како да плате своје рачуне за енергију“, рекао је лидер лабуриста Кеир Стармер.
Милиони домаћинстава су се у четвртак суочили са хаосом пошто су се веб-сајтови великих добављача енергије срушили јер су преплављени купцима који су журили да обезбеде јефтиније рачуне уочи великог повећања цена у петак. Успаничени купци пожурили су да доставе очитавања бројила, реагујући на савете како би осигурали да добију јефтинију енергију до краја дана.
Министар финансија Риши Сунак се након такозваног „пролећног обраћања“ суочио са критикама јер није учинио више да помогне људима који се боре са плаћањем рачуна за енергију.
Стотине еколошких демонстраната блокирало је седам нафтних терминала широм земље у склопу кампање за парализу британске инфраструктуре за фосилна горива, преноси РТС писање британских медија.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
РУСИЈА
Орбан о одрицању од руског гаса : Није довољно само „обући џемпер“, то је крах за економију
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
СВЕТ
Припреме за ванредну ситуацију: Европа разматра опције за случај прекида испорука гаса из Русије
Вентил на гасоводу у гасној транспортној станици у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 30.03.2022
РУСИЈА
Шта ће се догодити ако Русија заврне гас Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала