- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Хабл“ открио најудаљенију звезду која никада раније није виђена

CC0 / Pixabay/Ondřej Šponiar / Телескоп Хабл у свемиру
Телескоп Хабл у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
Пратите нас
Свемирски телескоп Хабл пронашао је најудаљенију појединачну звезду икада виђену чијој је светлости било потребно 12,9 милијарди година да стигне до Земље, саопштила је Европска свемирска агенција (ЕСА).
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Свемирски телескоп ‘Хабл‘ успоставио је изванредну нову технику: детектовање светлости звезде која је постојала у првих милијарду година након рођења Универзума у ​​Великом праску — најудаљеније појединачне звезде икада виђене“, навела је ЕСА у саопштењу.
© Фото : hubble twitter„Хабл“ обара нови рекорд откривајући најудаљенију појединачну звезду икада виђену. Аутори су је назвали „Ирендел“, ова звезда је постојала првих милијарду година након рођења Универзума у Великом праску
„Хабл“ обара нови рекорд откривајући најудаљенију појединачну звезду икада виђену. Аутори су је назвали „Ирендел“, ова звезда је постојала првих милијарду година након рођења Универзума у Великом праску - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
„Хабл“ обара нови рекорд откривајући најудаљенију појединачну звезду икада виђену. Аутори су је назвали „Ирендел“, ова звезда је постојала првих милијарду година након рођења Универзума у Великом праску
Звезда, која се зове „Ирендел“, приказује се научницима онако како је изгледала када је универзум имао само седам процената своје садашње старости.

„У почетку скоро да нисмо веровали, звезда је била много даље од претходне најудаљеније звезде са тзв. највећим црвеним помаком“, рекао је астроном Брајан Велч са Универзитета Џонс Хопкинс у Балтимору. „‘Ирендел‘ је живео тако давно да можда није имао све исте компоненте као звезде око нас данас.”

Према члану тима Хозеу Марији Дијегу из Института за физику Кантабрија у Шпанији, „комбиновање запажања са ‘Хабла‘ и ‘Џемса Веба‘ омогућиће нам да научимо и о микро-сочивима у јату галаксија, што би могло да укључује егзотичне објекте као што су примордијалне црне рупе“.
Хабл, који је заједнички пројекат тимова НАСА и ЕСА, један је од највећих свемирских телескопа на свету који је лансиран 1990. године.
Марс - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Медији: Научници са Запада признали значај Русије у светској науци
Јупитер - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта се крије испод густог леда Јупитеровог сателита
Ровер и хеликоптер НАСА на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Послушајте како ваш глас звучи на Марсу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала