- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Ускоро опера о последњим данима Курта Кобејна

© AP Photo / ROBERT SORBOКурт Кобејн
Курт Кобејн - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Лондонска краљевска опера драматизоваће последње дане певача групе „Нирвана“ Курта Кобејна поствљањем опере под називом „Last Days”. Дело ће бити засновано на истоименом филму редитеља Гаса Ван Санта из 2005. године.
У оригиналном филму, лик по имену Блејк суочава се са славом, зависностима, изолацијом и депресијом све док не стигне у густу шуму где се бори против својих најгорих демона и, на крају, одузме себи живот у колиби. То се заправо догодило лидеру „Нирване“ ‘90-их, a његова смрт погодила је милионе тинејџера који су волели тада популаран гранџ правац у музици.
Оперска адаптација ове приче „урања у муку која је створила модерни мит“, у којој главног јунака „прогоне предмети, посетиоци и сећања која га одвлаче од његове праве сврхе: самоуништења“.
Према информацијама које је објавио британски лист „Гардијан“, његова премијера је заказана за октобар у лондонском Линбери театру.
Комозитор опере „Last Days” Оливер Лит је рекао да је био огроман обожавалац „Нирване“ и да је њихова музика пратила његове тинејџерске дане. Штавише, похвалио се да су прве песме које је научио да свира биле управо „Нирванине“.
„Дугујем много тога звуку гранџа из тог времена – никада нисам размишљао о томе одакле су дошли мој експериментални неред и понављања“, рекао је Лит. Он додаје да се нада да ће се опера допасти широком спектру људи, а не само фановима „Нирване“.
„Радило се о неизбежној смрти славне личности. Сада би то могла бити свака звезда”, каже композитор.
Последњи дани су најављени као део сезоне РОКС 2022-2023, која укључује 20 нових оперских и балетских продукција, девет светских премијера и три премијере у Великој Британији.
Мик Џегер - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2021
Повратак Мика Џегера: Пост-пандемијска химна, бекство из затвора и изворно бунтовништво рокенрола
Еми Вајнхаус - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Из Београда у вечност: Деценија без Еми Вајнхаус - уметнице из чијих су рана цуреле песме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала