- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Велика Британија: Оснивачки акт Русија-НАТО је мртав

© KENZO TRIBOUILLARDЗастава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2022
Пратите нас
Истекло је време Оснивачког акта Русија-НАТО, потребан је нови приступ безбедности у Европи, изјавила је министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас у оквиру састанка министара спољних послова чланица НАТО-а у Бриселу.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Оснивачки акт Русија-НАТО је мртав и дошло је време да се одустане од застарелог приступа поступању са Русијом“, истакла је Трас, преноси Министарство спољних послова Велике Британије.
Према њеним речима, НАТО не може да дозволи „безбедносни вакуум“ на источним границама Алијансе и треба да „преосмисли“ подршку земљама које су „ухваћене у мрежу руског утицаја“, као што су Грузија, Молдавија, Шведска и Финска.
„Епоха међусобног деловања са Русијом је завршена. Потребан нам је нови приступ безбедности у Европи, заснован на отпорности, одбрани и обуздавању“, поручила је Трас.
Такође је позвала своје партнере да пооштре санкције и наоружају Украјину „брзо и одлучно“.
У складу са Оснивачким актом Русија-НАТО из 1997. године, Алијанса се обавезала да неће стално распоређивати значајне борбене снаге на територији нових земаља које регрутује.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је средином марта изјавио да Оснивачки акт Русија-НАТО неће омести јачање Алијансе на истоку услед промене ситуације. Након тога је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок изјавила да ће земље Северноатлантског савеза наставити да се придржавају Оснивачког акта Русија-НАТО.
Војник са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2022
РУСИЈА
Пољска: Оснивачки акт Русија - НАТО више не постоји, Алијанса мора да заштити свет од Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала