- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Велика пукотина на Сунцу: Експлозија у ватреном понору дубоком 20.000 километара

CC BY 2.0 / Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center / Звездана бакља снимљена на Сунцу
Звездана бакља снимљена на Сунцу - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
Пратите нас
Велики соларни понор, дубок најмање 20.000 километара и дуг 200.000 километара, отворио се на Сунцу, а огромна пукотина ослободила је снажну магнетне соларне ветрове.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ерупцију након настанка пукотине на Сунцу забележили су телескопи на Земљи који посматрају инфрацрвени спектар, као и сателити у екстремном ултраљубичастом електромагнетском спектру, пише „Спејс ведер“. Претходно су забележене и две велике соларне бакље.
Британска метеоролошка служба потврдила је две ерупције из соларне пукотине на централно-јужном делу Сунца, које су усмерене у свемир. Прва је забележена 3. априла око 17 сати по средњеевропском времену, а друга 4. априла око 23 часа.
Короналне експлозије, избацивање плазме из горње Сунчеве атмосфере, такође су забележене током тих ерупција, саопштено је из британске метеоролошке службе.
Када стигну до Земље, короналне експлозије изазивају геомагнетске олује, које могу да оштете сателитске везе и да угрозе електронику у орбити. Често су праћене аурорама, односно поларном светлошћу.
Упркос интензивним соларним ветровима услед отварања пукотине на Сунцу, Сунчева активност је релативно слаба. Како наводе из британске метеоролошке службе, Сунце је тек почело да се буди из продуженог соларног минимума. Соларни минимум је период ниске Сунчеве активности током једанаестогодишњих соларних циклуса, током којих је активност Сунчевих пега и бакљи смањена. Научници верују да ће се та активност ускоро повећати и да ће зенит достићи 2025.
Соларна олуја - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2022
СВЕТ
Моћна ерупција: „Канибалска“ коронална експлозија јури ка Земљи невероватном брзином
Фотографија Сунца Европске свемирске агенције - Sputnik Србија, 1920, 28.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
До ситних детаља: Снимљена фотографија Сунца од 83 милиона пиксела
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта су геомагнетне олује и како уништавају технику у орбити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала