- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина уводи мере у још један милионски град због короне

Пратите нас
Кинески индустријски град Гаунгџоу, од 18 милиона становника, затворен је данас за долазак путника из свих других крајева те државе због вируса корона.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Кина се бори са новим таласом ковида-19 у појединим деловима земље, а највећи број случајева новозаражених короном је у Шангају где је пријављено још 26.087 случајева заразе данас, од којих је само 914 показивало симптоме.
Шангај, град од 26 милиона становника је под строгим мерама закључавања већ трећу недељу и многи становници морају да остану затворени у својим домовима. Гуангџоу, метропола северозападно од Хонгконга, где се налазе бројне компаније и најпрометнији кинески аеродром, није за сада најавио потпуно закључавање. У том граду је данас пријављено само 27 нових случајева заразе.
Међутим основне и средње школе прешле су на онлајн наставу, наводе кинески медији. Изложбени центар претворен је у привремену болницу од када су власти раније најавиле почетак масовног тестирања у граду. Само грађани који имају преке потребе могу да напусте Гуангџоу и то ако су тестирани негативно на вирус 48 сати пре одласка, објавиле су власти преко друштвених мрежа.
Кина се држи своје политике нула ковида у суочавању са новим жариштима заразе, строгом изолацијом и масовним тестирањем упркос притужбама у Шангају због недостатка хране и медицинских услуга.
Лист Чајна дејли, на енглеском, признао је да су мере у Шангају далеко од савршених, и указао на то да су прошле недеље отпуштена три локална званичника која нису одговорила својим дужностима. Али лист је навео да то не треба да буде изговор да се политизује ситуација и оптужи Кина.
Упркос великом броју случајева заразе нису пријављен нови смртни случајеви у таласу заразе који је погодио Шангај, могуће зато што је омикрон сој мање смртоносан од других сојева. Градске власти такође су навеле да су обезбедиле снабдевање после притужби грађана око испорука хране и других потрепштина.
Становници града прибегавају групној набавци намирница зато што им није дозвољено да напусте стамбене зграде, и пријављују да само делимично успевају да дођу до потребних ствари. У главном граду Пекингу има релативно мало рестрикција иако је кварт Ерџијефанг, укључујући чувени уметнички део ограђен и означен као део високог ризика од када је ту пријављено осам случајева заразе током протекле две недеље. Кина се суочава са једним од најгорих таласа заразе од почетка пандемије, преноси Б92.
Контејнери у шангајској луци - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Закључавање Шангаја: Светска трговина и транспорт поново на озбиљном испиту
Шангај - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
СВЕТ
Кина шаље војску у Шангај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала