- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Зашто Новак није био Новак – и да ли ће то поново бити?

© AP Photo / Daniel ColeНовак Ђоковић у Монте Карлу
Новак Ђоковић у Монте Карлу - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић на турниру у Монте Карлу није приказао ни трунку свог правог лица, а за то постоје бројни разлози. Оно што не постоји је разлог за неку већу бригу.
Ђоковић је у 2022. години у Кнежевини одиграо тек три меча, од којих је два изгубио (Весели, Фокина), а издање које је пружио у уторак поподне било је за моментални заборав.
Српски тенисер је имао 27 винера (десет мање) и чак 51 неизнуђену грешку (17 више) за три сета игре, током којих је једва освојио један.
У Новаковој игри практично ништа није функционисало и сви ударци су редом долазили до негативног изражаја, са посебним акцентом на сервису.
На крају, пораз од играча којег је прошле године победио два пута и за то време изгубио седам од 31 одиграног гема.
Вероватно главни разлог за дебакл у Монте Карлу су управо ти мечеви који, једноставно, нема ове године. Само три меча за скоро четири и по месеца је нешто што ниједног тенисера не може оставити у форми, па ни најбољег на свету.
Новак је и сам често истицао важност играња мечева, поготово када прелази на нову подлогу, а тај фактор додат на то да мечева није било ни претходно на бетону направио је посебан проблем.
„Подлога је специфична, захтева много мечева да би се ушло у ритам, да би се пронашао залет на терену. На другим подлогама је другачије, на трави се рецимо брзо пронађе ритам, али шљака је прича за себе. Видели смо то“, објаснио је српски тенисер после меча.
Колико се те ствари могу одразити на једног тенисера, упркос томе што сигурно није недостајало тренинга у претходном периоду, могло се најбоље видети у трећем сету.
Није било потребно око експерта да би се закључило да је Ђоковић ван сваке неопходне физичке спреме, поготово када би се погледао семафор на којем је стајало: Фокина 6, Ђоковић 1.
„Потпуно сам физички пао, то ми се није много пута дешавало у каријери. Имао сам мало и здравствених проблема током протеклих неколико недеља, можда је и то утицало, не знам...“, рекао је Ђоковић.
Важна ставка, такође, звала се и Монте Карло – турнир који никада није важио за један од бољих за Новака, иако је то место у којем он (барем на папиру) живи.
Новак је први Мастерс сезоне на шљаци освојио „само“ двапут у каријери, што га чини једним од најлошијих у његовим витринама.
И када се погледа Ролан Гарос, који је ултимативни циљ за Новака ове сезоне на шљаци, Монте Карло не би требало да буде било какав битан индикатор.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
СПОРТ
„Далеко сам ја...“ – Ђоковић открио разлоге разочаравајућег повратка /видео/
Када је освајао Отворено првенство Француске (2016. и 2022) у Монте Карлу је бележио лоше резултате, испадајући у другом, односно трећем колу.
За Новака сада следи Србија опен (од 18. априла), а до тада ће имати још око недељу дана припреме, након чега следе мастерси у Риму и Мадриду... До Ролан Гароса, који се игра од 22. маја.
Од данас до 22. маја има више од месец дана, што је и више него више довољно за једног Новака Ђоковића да сазна шта је проблем, исти реши и потпуно спреман крене у јуриш на 21. Гренд слем титулу у каријери.
Уколико сумњате да ће се наведено десити, онда се нисте најбоље упознали са ликом и делом Новака Ђоковића у претходних 15 година...
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2022
СПОРТ
Ђоковић: Колапс
Новак Ђоковић и Алехандро Давидович Фокина - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
СПОРТ
Медведеву узалуд Ђоковићев пораз
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала