- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Западни информациони гиганти блокирају руске изворе информација

© Flickr / Yuri SamoilovСајбер-простор
Сајбер-простор - Sputnik Србија, 1920, 14.04.2022
Пратите нас
Западне интернет платформе постепено блокирају руске изворе информација, ограничавајући, између осталог, налоге владиних агенција на друштвеним мрежама, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Видимо како глобалне, западне, пре свега америчке интернет платформе постепено блокирају руске информационе ресурсе широм света. Они то чине демонстративно, без стида. Ових дана је видео хостинг Јутјуб ограничио приступ брифингу портпарола Министарства спољних послова, а затим је сличним мерама био подвргнут налог Државне думе“, рекао је Лавров, говорећи на конференцији „Међународни дигитални односи 2022“ на Московском државном институту међународних односа.
Он је нагласио да Твитер намеће неразумна ограничења на објаве Министарства.
„Неразумна ограничења наметнута су на објаве нашег Министарства и наших иностраних мисија на Твитеру само зато што говоримо истину, само зато што своје речи поткрепљујемо чињеницама. Очигледно, они то не желе да нам опросте“, истакао је Лавров.
Лавров је додао да корпорација „Мета“ (проглашена за екстремистичку у Русији) уз санкције западних земаља наставља да игнорише позиве на насиље над Русима и њихова убиства на својим платформама.
„Овде се не примећују демократија, либерализам и плурализам. Напротив, појачава се цензура и самовоља. Сматрам да је то део ксенофобичне ‘културе укидања’ свега руског коју одобрава и потпирује западни свет“.

Запад објавио тотални хибридни рат Русији

Руски дипломата сматра да је Запад објавио тотални хибридни рат Русији чим је она почела да износи своје процене и ослања се на националне вредности.
„Под изговором украјинске кризе, колективни Запад нам је заправо објавио тотални хибридни рат. Он обухвата најразличитије области, укључујући и информациони простор. Запад је присвојио титулу светионика демократије, као што знате, и грубо крши своје међународне обавезе за осигуравање слободног изражавања мишљења, једнаког приступа информацијама, укључујући и информације које долазе из иностранства“, истакао је дипломата.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2022
РУСИЈА
Москва: САД и савезници воде сајбер-рат против Русије
Осим тога, министар је подсетио на еру међународних споразума у ​​оквиру ОЕБС-а, за које се сматрало да су засновани на универзалним људским вредностима које су једнаке за све.
„У периоду 1990-1991. усвојени су бројни документи ОЕБС-а. Тада је, као што знате, на таласу еуфорије о универзалним људским вредностима, све изгледало тако ружичасто, а ми смо се кретали у будућност са уверењем да ће нам те универзалне људске вредности осветлити пут у будућност, која ће сигурно свима бити светла“, рекао је Лавров.

Спречавање приступа информацијама

Како је навео, чим је Русија почела да износи своје оцене и да инсистира на својим интерсима, Запад је сахранио све обавезе по питању слободног приступа информацијама.

„Чим је Русија почела да износи своје оцене, да се ослања на сопствене, оригиналне, законите, националне интересе, све обавезе Запада ... које се тичу неопходности осигурања слободног приступа инфомацијама заборављене су и сахрањене“, оценио је руски министар.

Он је додао да Запад једноставно спречава приступ инфомацијама из извора који се њему не допадају.
„Запад показује тоталитарну нетрпељивост према алтернативним гледиштима. Репресијом Запада обухваћени су и појединци, корисници друштвених мрежа, и велики медији који су годинама градили инфраструктуру за објављивање вести и оцена“, рекао је он.

Свету прети сајбер-анархија

Без универзалних споразума у ​​области регулације интернета, свет ризикује да утоне у сајбер-анархију, сматра шеф руске дипломатије.
„Сада је свим одговорним политичарима, свим професионалцима у овој области очигледно да без универзалних споразума у ​​области регулације интернета свет ризикује да утоне у стање сајбер-анархије“, нагласио је Лавров и додао да би последице могле бити „катастрофалне по светску економију и међународну безбедност, као и за елементарни комфор и благостање стотина милиона грађана“.
Лавров је подсетио да се Русија дуги низ година залаже за брзи развој универзалних норми и принципа за одговорно понашање држава и интернет-посредника у информационом простору.

Јачање информационе безбедности

Према његовим речима, руско Министарство спољних послова учиниће све да ојача информациону безбедност у светлу сајбер-претњи.
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
РУСИЈА
Јутјуб блокирао снимак брифинга Захарове; Русија: Можда због информација о биолабораторијама?
„Министарство спољних послова не стоји по страни од општег тренда, активно развијајући дигиталну агенду. Учинићемо све што је потребно да ојачамо информациону безбедност у оквиру Министарства како бисмо се ефикасно супротстављали сајбер-претњама које су значајно порасле“, рекао је Лавров.
Лавров је скренуо пажњу да се руска дипломатија налази у првим редовима информационог сукоба.
„Наравно, дејства која предузимамо да бисмо пренели истину страној публици провоцирају наше непријатеље на даље покушаје да на сваки начин блокирају ове информативне канале. Све то имамо у виду“, додао је министар.
Он је констатовао да Русија сада може у потпуности да се ослони само на сопствене онлајн платформе.
„Без обзира на такву политику западних сервиса (информативне конфронтације са Русијом), ми ћемо строго у оквиру нашег законодавства наставити да користимо њихове могућности у нашем информационом раду, али је истовремено очигледно да можемо у потпуности да се поуздано ослонимо само на наше домаће онлајн платформе и информационо-комуникациона технолошка решења“, закључио је он.
Лого Јутјуба - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2022
РУСИЈА
Радићемо до последњег читаоца: Јутјуб блокирао све канале Спутњика на 32 језика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала