- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Од „Вере Павладољске“ до „Онамо намо“: Изложба „Матија“ у Зрењанинском музеју

© Sputnik / Лола ЂорђевићАкадемик Матија Бећковић
Академик Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Изложба „Матија“ која се у понедељак, 18. априла отвара у Зрењанинском музеју љубитељима уметности представиће јединствену животну и стваралачку причу једног од највећих српских песника, академика Матије Бећковића.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Поставка чији је аутор Драгана Типсаревић настала је 2016. године поводом музичко-сценског догађаја „Гусле славе Матију”, који је у Краљеву организовало Друштво гуслара „Жича” и Удружење „Класична традиција”. У међувремену је допуњавана и као таква, обишла је неколико градова у Србији.
Ауторка поставке Драгана Типсаревић за Спутњик открива чиме ће све изложба у Зрењанину бити обогаћена.

На паноу и обраћање Петеру Хандкеу

„Ова изложба је само мали траг великог песничког дела које и даље траје. На радост српске поезије, Матија Бећковић нас је недавно обрадовао новим књигом, често је присутан у јавности и сви с нестрпљењем чекамо шта ће рећи на различите теме, да ли ће загрмети или нас насмејати. Зато ћемо за изложбу у Зрењанину имати нови пано на коме је његова беседа поводом отварања Сајма књига у Новом Саду, излагање у Матици српској поводом светског Дана поезије када се обратио Петеру Хандкеу и песме о митрополитима Амфилохију и Јоаникију из најновије књиге ’Онамо намо’“, каже Драгана Типсаревић.
Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2022
СРБИЈА
Матија Бећковић о гашењу руских медија: Четири континента ћуте, а два говоре

„Вера Павладољска“, сусрет поезије и живота

Хронолошку биографију прате фотографије из Бећковићевог детињства, школовања, слике мајке Зорке Таушан и оца Вука кога је прерано изгубио. Отац је био краљевски официр пореклом из Црне Горе и службовао је у Београду, Петроварадину и Сенти, где је упознао Матијину мајку. Тамо се Матија родио 29. новембра 1939. године.
Пратећи детињство у којем је, како песник каже, све збијено као у микро филму, преко школовања, сусрета с Вером Павладољском где се поезија и живот преплићу, до разних путовања, награда и признања, основна биографија Матије Бећковића преплиће се на изложби с песничком биографијом која започиње 1957. године и траје до данас.
„У питању је огромно песничко дело и ја сам настојала да поезију и живот мотивски вежем једно с другим“, објашњава ауторка и додаје да је најтежи посао био направити избор у обиљу.
„Када је Бећковић добио престижну награду ’Жичка хрисовуља’, ја сам том приликом добила задатак да приредим изложбу о њему као лауреату. Већ сам тада почела да пратим дело Матије Бећковића, а имала сам и ту привилегију да ми Матија сам уступи нешто од материјала, пре свега фотографије“, истиче она.
Академик Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Матија Бећковић: Онамо намо...видећу Призрен, тамо ћу једном и ја поћ

Матија њим самим

„Сећам се да је, када је изложба први пут била постављена, Матија тражио да буде сат времена сам. Све те фотографије, податке током живота носио је са собом и одједном га је сопствена прошлост 'напала'. Онда се, идући од паноа до паноа, окренуо према мени и рекао ми да ја изгледа знам више о њему него он сам“.
Ауторка наглашава да на изложби не постоји ниједна реч која није проистекла из поезије Матије Бећковића.
„Због тога је ова поставка заправо Матија Бећковић, њим самим“.
Хандкеу је, поред „Велике награде Иве Андрића“, уручен и почасни докторат Универзитета у Источном Сарајеву, те повеља општине Вишеград. - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2021
Ексклузивно: Пловидба са Хандкеом низ Дрину – пуна симболике, весеља и туге /фото/
Публици ће се, на отварању 18. априла у 19 сати , поред ауторке изложбе, обратити и чувени песник Бећковић, а стихове његових песама интерпретираће народни гуслар Радован Пековић. Поставка ће у Малом салону Народног музеја Зрењанин бити отворена до 10. маја 2022. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала