- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Свечана поворка и сећање на дан када је кнез Михаило Обреновић примио кључеве Београда /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићСимболична предаја кључева града - Али Риза-паша предаје кључеве града кнезу Михаилу
Симболична предаја кључева града - Али Риза-паша предаје кључеве града кнезу Михаилу - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Пратите нас
Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић, у оквиру обележавања „Дана Београда”, положио је цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу на Калемегдану.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У складу са дугогодишњом традицијом, претходно је Улицом кнеза Михаила прошла свечана поворка предвођена кадетима Војне гимназије, који су носили заставе Града Београда, затим Полицијским оркестром, представницима Градске управе, Коњичке бригаде полиције и најзад члановима Историјског друштва, који су носили одећу Београђана из 19. века.
Пре чина полагања цвећа, глумци Омладинског позоришта „Дадов” одиграли су сцену предаје кључева и подсетили на историјске околности тог догађаја када је Београд постао слободан град.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСпомен обележје на месту где је 1867. године извршена симболична предаја кључева града Михаилу Обреновићу
Спомен обележје на месту где је 1867. године извршена симболична предаја кључева града Михаилу Обреновићу - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Спомен обележје на месту где је 1867. године извршена симболична предаја кључева града Михаилу Обреновићу
Никодијевић је указао да се „Дани Београда” већ 20. пут заредом обележавају од 16. до 19. априла и да је та манифестација постала омиљена код свих становника главног града.
© Sputnik / Лола ЂорђевићКадети Војне академије на манифестацији „Дани Београда“
Кадети Војне академије на манифестацији „Дани Београда“ - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Кадети Војне академије на манифестацији „Дани Београда“
„Трудимо се да у том периоду свим Београђанима и посетиоцима нашег града представимо не само два важна датума из историје Београда — прво помињање словенског имена Београд 878. године и предају кључева града кнезу Михаилу Обреновићу, већ и да се сетимо читаве сјајне и богате историје нашег главног града. Ово је прилика да споменемо многе познате личности које су се бориле за слободу Београда, многе велике умове који су пронели славу Београда у читавом свету и да подсетимо наше суграђане на ту славну историју“, рекао је Никодијевић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићМузички оркестар Министарства унутрашњих послова
Музички оркестар Министарства унутрашњих послова - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Музички оркестар Министарства унутрашњих послова
Он је позвао све суграђане да заједно чувају успомену на хероје Београда и захвалио глумцима Омладинског позоришта „Дадов” на историјском часу који су приредили за све који су данас били на Београдској тврђави.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСвечаност на Калемегдану је завршена колом кнеза Михаила и колом мајора Гавриловића која су повели чланови Клуба љубитеља плеса
Свечаност на Калемегдану је завршена колом кнеза Михаила и колом мајора Гавриловића која су повели чланови Клуба љубитеља плеса - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Свечаност на Калемегдану је завршена колом кнеза Михаила и колом мајора Гавриловића која су повели чланови Клуба љубитеља плеса
„То је било присећање на време када су се наши преци борили за слободу против турске окупације и не треба заборавити да је то почетак процвата Београда и његовог највећег развитка у модерној историји Србије. Морамо бити достојни наследници наших предака, чувати и унапређивати Београд у годинама пред нама и желим да и наши наследници у вековима пред нама достојно славе и обележавају славно име Београда“, навео је Никодијевић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Скупштине града Никола Никодијевић полаже венац
Председник Скупштине града Никола Никодијевић полаже венац - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
Председник Скупштине града Никола Никодијевић полаже венац
На месту на коме је положено цвеће, последњи управник тврђаве Али Риза-паша је 1867. године предао кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу и српској војсци. По предаји кључева, на истом месту прочитан је и ферман султана Абдула Азиса, којим су београдска, кладовска, смедеревска и шабачка тврђава предате на управљање кнезу Михаилу, саопштио је „Беоинфо“.
Манифестација Дани Београда - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
КУЛТУРА
„Дани Београда 2022“ од 16. до 19. априла: Дефилеи, шетње кроз историју, концерти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала