- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ спрема шести пакет санкција против Русије

Пратите нас
Председник Европске комисије Урсула Фон дер Лајен изјавила је да приликом разматрања даљих санкција против Русије услед дешавања у Украјини, Европска унија разматра мере које се тичу банкарског сектора, конкретно, „Збербанке“, као и рестрикција у области енергетике. Она је такође истакла да је главни циљ смањење прихода руских власти.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Настављамо да разматрамо мере у оквиру банкарског сектора, посебно ‘Збербанке’, која обухвата 17 одсто банкарског сектора у Русији. И, наравно, реч је о енергетици“, истакла је Фон дер Лајенова, коментаришући тачке шестог пакета санкција Русији.

Такође, она је за издање „Билд ам зонтаг“ истакла да је главни циљ смањење прихода руских власти.
Истовремено, Фон дер Лајенова је нагласила да ЕУ тренутно „разматра паметне механизме“, који ће омогућити да у следећи пакет санкција буде укључена и нафта.
Она је такође демантовала критику на рачун Владе Немачке да она „успорава“ усвајање антируских санкција.
„Немачка је много година подржавала Украјину и одобрила свих пет пакета санкција које смо предложили у року од 48 сати. ЕУ никада није деловала тако уједињено, енергично и одлучно као сада. Немачка учествује у томе“, закључила је шеф Европске комисије.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Као одговор на војну операцију, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Истовар угља - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2022
СВЕТ
Фон дер Лајен: Европска комисија предложила нови пакет антируских санкција ─ на мети угаљ, бродови
Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 16.04.2022
РУСИЈА
Русија одговара на непријатељске потезе Лондона: Санкције Џонсону и члановима британске Владе
Руски брод за постављање цеви Академик Черски у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
РУСИЈА
Руски министар: ЕУ неће успети да се ослободи руских енергената у скорије време
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала