- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Њујорк Тајмс“ потврдио да су украјинске трупе примениле касетну муницију

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаФфрагмент украјинске ракете "Точка У" у Доњецку
Ффрагмент украјинске ракете Точка У у Доњецку - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2022
Пратите нас
Новинари листа „Њујорк Тајмс“ пронашли су делове реактивне гранате са сличном опремом у селу Гусаровка у Харковској области, које су до краја марта контролисале руске снаге и потврдили употребу касетне муниције од стране украјинских снага током гранатирања овог места.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Гранатирање фарме у Гусаровки је, како се чини, први потврђени случај примене касетне муниције од стране украјинских трупа од како је 24. фебруара покренута руска инвазија“, наводи се у саопштењу.
Према информацијама америчког листа, ватра је отворена из вишецевног бацача ракета „Ураган“. Инцидент се догодио 6. или 7. марта.
„Није било погинулих у том нападу на Гусаровку, село окружено житним пољима и гасоводима. Мада је најмање двоје људи било убијено у нападима украјинске војске на Гусаровку током већег дела месеца, гађајући руске трупе“, наводи се у чланку.
Према подацима „Њујорк Тајмса“, у селу које се налази у близини града Изјума, остало је око 400 људи од преко хиљаду који су тамо живели пре почетка борби.
Према тврдњама листа, 8. априла је потврђено да су руске трупе употребиле реактивне гранате с противтенковским минама приликом напада на украјинско место Безруки у околини Харкова.
Власти Доњецке Народне Републике саопштиле су раније да су украјинске трупе 14. марта ракетирале Доњецк ракетом „Точка У“ са касетном бојевом главом, услед чега је погинуло више од 20 особа. Осмог априла, Штаб територијалне одбране републике саопштио је да су украјинске снаге истом ракетом такође гађале Краматорск, а делови су пали поред железничке станице. Према информацијама лидера ДНР Дениса Пушилина погинуло је 50 људи, док је 87 рањено.
Министарство одбране Русије том приликом саопштило је да тактичке ракете „Точка У“, чији су фрагменти нађени у области железничке станице у Краматорску, а за шта постоје и сведоци, користе само украјинске трупе.
Новинар Тони Капуоцо је у изјави за италијанску телевизију касније изјавио да серијски број ракете испаљене на Краматорск указује да припада Украјини. Он је додао да НАТО сигурно зна одакле је ракетом „Точка У“ гађана железничка станица у Краматорску.
Конвенцију о касетној муницији потписало је више од 100 земаља, обавезавши се да је неће примењивати, развијати и производити. Сједињене Америчке Државе, Украјина и Русија нису учеснице конвенције.

Специјална војна операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Напад ракетом Точка У на Краматорск - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2022
РУСИЈА
ТВ: Ракета "Точка-У" којом је гађан Краматорск из исте серије у наоружању украјинске војске
Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РУСИЈА
У Доњецку пронађени нови докази: Украјина примењивала касетне бомбе на цивилима
Комплекс Точка-У - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Русија није одговорна за напад у Краматорску: „Точка-У“ није у арсеналу руске војске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала