- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Беч: Русија неосновано протерала наше дипломате

© AFP 2023 / JOE KLAMARЗастава Аустрије
Застава Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 19.04.2022
Пратите нас
Министарство спољних послова Аустрије саопштило је да је одлука Русије о протеривању четворо аустријских дипломата неоснована и да жали због ње.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Русија је раније, према саопштењу Министарства иностраних послова, реципрочно одговорила на протеривање четворо својих дипломата из Аустрије, тако што је заузврат прогласила персонама нон грата четворо аустријских дипломата у Москви.

„Протеривање аустријских дипломата из Русије није неочекивано. Жалимо због те неосноване одлуке Москве, која није чињенично утемељена“, пише у саопштењу аустријског МИП-а на Твитеру.

Како је наглашено у саопштењу, протеране дипломате обављају своје функције искључиво у оквирима Бечке конвенције о дипломатским односима. Аустријска амбасада, додаје се у саопштењу, наставља са радом, посебно ради интереса држављана Аустрије у Русији и одржавања комуникације.
Министарство спољних послова Аустрије је 7. априла прогласило персонама нон грата троје руских дипломата у Бечу и једног запосленог у генералном конзулату у Салцбургу, који је требало да напусте територију Аустрије до 12. априла до краја дана. Према речима руског амбасадора у Аустрији, Дмитрија Љубинског, МИП Аустрије није доставио доказе противправне делатности руских дипомата, који су због тога проглашени непожељним особама.
Након покретања специјалне војне операције Русије у Украјини, бројне земље протерале су руске дипломате. Међу њима су: балтичке земље, Словенија, Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Шведска, Данска и Румунија. Раније је и Европска унија саопштила да проглашава 19 запослених у сталном представништву Русије при ЕУ за персоне нон грата. Са своје стране, Москва је обећала адекватан одговор.
Руске дипломате се укрцавају у авион након што су протеране из Чешке - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
РУСИЈА
Руске дипломате из УН напуштају САД, стигле на њујоршки аеродром
Портпаролка Министарства спољних послове Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
РУСИЈА
Захарова: Руске амбасаде у иностранству живе као у блокади, у свету покренута хајка на Русе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала