- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Спора спирала смрти: Снимљено помрачење Сунца на Марсу /видео/

CC0 / / Планета Марс
Планета Марс - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2022
Пратите нас
Насин ровер „Персеверанс“ успео је да сними како месец Фобос пролази испред Сунца и помрачује Марс, а све је снимљено камером високе резолуције са кратера Језеро на Марсу.
Помрачење је трајало нешто више од 40 секунди. То је много краћи феномен од типичног помрачења Сунца које укључује Земљин Месец. Снимљено је 2. априла камером напредне генерације „Mastcam Z“ компаније „Персеверанс“.
Иако није први пут да је ровер успео да ухвати Фобос, имамо прилике да видимо најбољи видео-снимак помрачења Сунца на Марсу до сада, са највећом брзином кадрова у историји.

„Знала сам да ће бити добро, али нисам очекивала да ће бити овако невероватно Осећам као да је рођендан или празник када слике дођу. Знате шта долази, али још увек постоји елемент изненађења када видите финални производ“, рекла је чланица тима који управља камером Рејчел Хајсон.

„Можете видети детаље у виду сенке Фобоса, попут гребена и избочина на месечевом пејзажу. (...) Такође можете видети мрље. Сјајно је што можете видети ово помрачење тачно онако како га је ровер видео са Марса“, каже планетарни астроном са Института за свемирске науке Марк Лемон, преноси „Сајенс алерт“.
Док Фобос кружи око Марса, његова гравитација врши мале плимне силе на унутрашњост Црвене планете, благо деформишући стену у кори и плашту планете. Ове силе такође полако мењају месечеву орбиту. Као резултат тога, геофизичари могу да користе те податке да боље разумеју колико је унутрашњост Марса флексибилна.
За неколико десетина милиона година Фобос ће се срушити на црвену планету, кажу стручњаци, али тренутно је то „спора спирала смрти“.
Сунчев систем - Sputnik Србија, 1920, 15.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Несвакидашњи феномен на небу појавиће се уочи Ускрса
Снимак екрана са видео-снимка снимљеног „Субару“ телескопом на Хавајима, који приказује чудну сјајну спиралу на небу изнад Мауна Кеа - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мистериозни вртлог пролетео изнад Хаваја /видео/
Планета Земља  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Зашто Земља није савршено округла?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала