- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Још један лош знак за светску економију: Опада тражња за контејнерским превозом

© Fotolia / KadmyТрговачки контејнери у луци
Трговачки контејнери у луци - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Светска потражња за контејнерским превозом ослабиће у другој половини године, проценила је у данска логистичка група „Маерск“, известивши о паду обима превезених контејнера у првом тромесечју.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Бродарски сектор забележио је рекордне профите у протеклим тромесечјима захваљујући расту такси који су подстакли снажна потражња, пандемијски застоји у америчким и кинеским лукама и затварање ваздушног простора након почетка специјалне операције руске војске у Украјини.
Међутим, „Маерск“ је известио да је у првом овогодишњем тромесечју обим превоза контејнера пао седам посто и да сада очекује слабљење раста глобалне потражње за контејнерским превозом у овој години. Проценили су да би могла порасти до један одсто, али и забележити исти пад.
До сада су очекивали да ће порасти два до четири посто.
„Маерск“ спада међу водеће светске бродаре, с тржишним уделом од око 17 посто, а његова прогноза вероватно ће се сматрати негативним знаком за глобалну економију, упозорила је специјализована саветодавна компанија за контејнерски превоз „Алфалинер“.
Упркос сниженој прогнози потражње, данска компанија подигла је прогнозу овогодишње основне добити пре камата, пореза, депресијације и амортизације (ЕБИТДА) с 24 на око 30 милијарди долара.
Смернице се темеље на „претпоставци нормализације поморског превоза терета почетком друге половине 2022“, напомињу у компанији.
„Маерск“ је прелиминарно известио да му је приход у прва три месеца ове године износио 19,3 милијарде долара, а темељна ЕБИТДА од 9,2 милијарде долара, истакнувши у просеку 71-одсто више возарине.
„Снажан резултат произлази из континуиране ситуације на тржишту океанског превоза терета“, навели су у саопштењу, пренео је Сеебиз.
Празни рафови у европским трговинама - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Немци упозорили на највећу кризу у историји човечанства
Теретни брод у Кини - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Нови проблем за светску трговину – са Кинезима у Шангају закључано и 470 теретних бродова
Економска криза - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Стагфлација је гора од инфлације: Колико је опасна по светску економију, каква су предвиђања?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала