- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Тренутак истине за УН

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров и Антонио Гутереш
Сергеј Лавров и Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
За Уједињене нације је наступио тренутак истине – или ће сви поштовати Повељу организације или ће живети по наметнутим правилима, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров после састанка са генералним секретаром светске организације Антонијем Гутерешом.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ми се сада налазимо у таквој фази развоја међународних односа да или ћемо прихватити да неко сам са групом својих сателита одлучује како ће живети човечанство или ће човечанство живети на основу Повеље УН“, рекао је Лавров.

Он је на молбу новинара коментарисао предстојеће гласање о нацрту резолуције Лихтенштајна о праву вета у Савету безбедности, истичући да ће се светска организација распасти без тога.

„Право вета неће нигде нестати, то могу одговорно да потврдим. Право вета је једна од насушних стубова УН, без тога организација ће пасти у хаос“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре.

Предлог Гутереша

Генерални секретар Уједињених нација Антонијо Гутереш предложио је формирање контакт групе за хуманитарна питања у коју је ући Москва и Кијев.
„Предложио сам формирање контакт групе за хуманитарна питања, коју би чиниле Уједињене нације, Русија и Украјина, која би трагала за могућности отварања коридора са локалним прекидом ватре, у циљу гаранција ефикасности коридора“, рекао је Гутереш.
Руски министар је јуче у интервјуу за Први канал руске ТВ рекао да САД и читав низ западних држава покушавају да обезвреде право вета преносећи прерогативе Савета безбедности на Генералну скупштину УН, где могу „кривећи руке, уцењујући, претећи, чак и претњама које иду до банкарских рачуна делегација, школа у које иду њихова деца, да постигну на силу добијену већину“.
Таква тенденција је опасна, упозорио је он.
Према Лаврову, Савет безбедности, са петорком која има право вета, представља последње острво међународног права.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
Генерални секретар УН у Москви, у току разговор са Лавровом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала