- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО се заиграо, хоће да отвори још један фронт против Русије - у Придњестровљу

© Sputnik / Спутњик МолдавијаПолиција и Тиреспољу, Придњестровље
Полиција и Тиреспољу, Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
Пратите нас
Терористички напади у Придњестровљу који су онеспособили две антене радио-центра преко којих је емитован руски радио су масло Украјине под утицајем НАТО у циљу стварања нереда у региону. Тиме желе да испровоцирају Русију и увуку је у сукоб с Молдавијом која се није придружила антируским санкцијама, уверена је руски експерт Наталија Харитонова.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Молдавија се, објашњава Харитонова за Спутњик, чврсто држи тога да не жели да на било који начин учествује у сукобу који се одвија на територији Украјине. „Ова одлука Кишињева не одговара Кијеву. Пре неколико дана су украјински представници изјавили да наводно чак из Колумбије пристиже више помоћи Украјини него из суседне Молдавије. Јасно је да њима не одговара чињеница да Молдавија покушава да остане неутрална”, истиче Харитонова, шеф Информативно-аналитичког одељена за проучавање друштвено-политичких процеса на постсовјетском простору МГУ.
Слично мишљење износи и водећи истраживач Центра за безбедносне студије Руске академије наука Константин Блохин. Како каже, Америка, кријући се иза украјинских леђа, провоцира и застрашује Придњестровље како би Молдавија заузела антируски став.
Поводом ситуације у непризнатој модлавској енклави Придњестровљу, где су стационирани руски мировњаци, заседао је Врховни савет безбедности Молдавије. Председница те земље Маја Санду изјавила је да су покушаји ескалације повезани са снагама унутар Придњестровља који су за рат и који су заинтересовани за дестабилизацију ситуације. Међутим, лидер непризнатог Придњестровља Вадим Красносељски тврди да трагови оних који су извели терористичке нападе воде у Украјину, а руководству Молдавије поручује да не наседа на провокације и не дозволи да Молдавију увуку у, како каже, агресију против Придњестровља.
И Русија се нада да Придњестровље неће бити увучено у сукоб и да, како каже, заменик шефа руске дипломатије Андреј Руденко, неће бити неопходно да се Москва меша у решавање ситуације.

Ситуација у Придњестровљу се закувава

Руски политиколог и економиста Александар Дудчак констатује за Спутњик да се стање у Придњестровљу закувава.
„Према доступним информацијама, на две антене радио-центра су бачене мине, а наводно је и нанет удар из бацача граната. Ако се настави овим током, последице ће бити огромне по читав регион”, наводи експерт.
Према његовим речима, на територији Молдавије тензија је изузетно велика. „Ово носи опасност да се одмрзне дуго замрзнут конфликт у Придњестровљу. Могло би чак доћи до оружане конфронтације између Молдавије и Придњестровља”, објашњава овај стручњак.
Дудчак не искључује могућност да су најновија дешавања у Придњестровљу последица огромних миграција из Украјине. „Међу мигрантима би могли бити људи који су намерно послати у Молдавију како би вршили субверзивне активности”, наглашава стручњак и додаје да је њихов циљ дестабилизација ситуације у овом региону. „Они вероватно желе да испровоцирају Русију до те мере да се она умеша и на тај начин увуку Молдавију у сукоб”, објашњава експерт.

Молдавија неће подлећи провокацијама

Дудчак је уверен да ће се председница Молдавије Маја Санду сигурно потрудити да не дође до понављања ове ситуације. „Ако је ово само почетак провокација, не смемо ни да замислимо шта можемо даље да очекујемо“, истиче он.
Да Молдавија неће подлећи провокацијама сматра и Наталија Харитонова. „Ова земља ће наставити да одржава неку врсту условне независности и да се придржава неутралности“, истиче она.
Подсетимо, Министарство унутрашњих послова непризнате Придњестровске Молдавске републике је саопштило да су у насељу Мајак у Григориопољском региону одјекнуле две експлозије, услед чега су онеспособљене две антене радио-центра преко којих је емитован руски радио.
Према прелиминарним подацима МУП-а непризнате Придњестровске Молдавске републике јуче је на зграду Министарства државне безбедности ПМР у Тираспољу испаљено неколико граната из ручног противтенковског бацача. Како је потврђено из министарства, на згради су разбијени прозори на горњим спратовима.
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
Придњестровље: Трагови терористичких напада воде у Украјину
Поглед на зграду владе у придњестровском Тираспољу - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
РУСИЈА
Серија експлозија у Придњестровљу
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
РУСИЈА
Москва: Надамо се да Придњестровље неће бити увучено у сукоб Русије и Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала