Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Искусном тиму из Америке поверен немогућ задатак у Србији - открива бивши амбасадор САД

© AP Photo / Darko VojinovicЗаставе Србије, ЕУ и Америке
Заставе Србије, ЕУ и Америке - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
Пратите нас
За Белу кућу Западни Балкан има приоритет, и зато је снажном, искусном тиму поверен задатак да оствари циљеве у вези са Косовом да - Србија призна његову независност у садашњим границама као и да Москва не стави вето на пријем Косова у УН, каже пензионисани амерички амбасадор Вилијам Монтгомери, уз оцену да је то немогућ задатак.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Циљ Вашингтона је и да се Србија у потпуности усклади са политиком ЕУ према Русији и да Босна буде јединствена држава са ревизијама Дејтона како би се дала већа моћ централизованој држави и, ако је потребно, да се користећи овлашћење Високог представника са функције склоне они, који по њиховом мишљењу, праве проблеме попут Милорада Додика, каже Вилијам Монтгомери.
„Нажалост, тиму је дат немогућ задатак. Надам се да ће то схватити и да ће на крају своје вештине искористити да убеде Белу кућу да разуме да је та политика не функционише", рекао је за Танјуг Вилијам Монтгомери који је био амбасадор САД у Србији и Црној Гори, Хрватској и Бугарској, поводом посете помоћнице државног секретара САД Карен Донфрид и изасланика Стејт департмента Габријела Ескобара, и разговара са српским званичницима којима је присуствовао и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.
Монтгомери упозорава да ће притисци на Србију да усклади политику са ЕУ расти како криза у Украјини буде дуже трајала.
„Страсти ће јачати, притисак да се заузме заједничка страна против Русије биће све већи, а опасност од Трећег светског рата све већа. То ће значити већи притисак на Србију. Другим речима, Србија је у немогућем положају“, навео је амерички дипломата.
Каже и да „може само да се насмеје ЕУ“, која није урадила ништа да казни Аљбина Куртија за провокације и минималне кораке направљене за чланство Србије у Унији, заправо покушавајући да тај европски пут искористи као оружје против Србије за неувођење санкција Русији.
„У ствари, деловање или неделовање Брисела на Косову и у Србији био је главни фактор зашто Србија није вољна да своју судбину у потпуности убаци у ЕУ кош“, навео је Монтгомери.
Када је реч о циљевима да Србија усклади своју спољну политику са ЕУ и циљевима у вези са БиХ, Монтгомери наглашава да већина тих циљева није функционисала више од две деценије и да изгледа да Вашингтон ни та чињеница није убедила да је потребан нови приступ.
Реалност је, како оцењује, да три етничке групе у Босни и две на Косову „мрзе“ једна другу исто као и пре две деценије и да оба примера угрожавају сан о мултиетничком друштву.
„Наш сан о функционисању мултиетничких друштава је управо то: сан“, навео је Монтогомери.
Карен Донфрин - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2022
СРБИЈА
Казнена експедиција у свиленим рукавицама: Шта гошћа из Америке у ствари тражи од Србије?
Вилијам Монтгомери - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Бивши амбасадор САД објаснио шта значи Бајденова порука, шта следи и шта би Србија требало да уради
Вилијам Монтгомери - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
СРБИЈА
Монтгомери: Бојим се новог сукоба на Балкану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала