Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српско село препуно тајни: Мештани се плаше да уђу у водену пећину

CC BY-SA 3.0 / Mandic Milan / Црква у селу Штиково
Црква у селу Штиково - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
Пратите нас
Ушушкано на падинама Златара нововарошко село Штитково својеврстан је музеј на отвореном. Некада је бројало на стотине житеља, а сада је ту тек по неки упорни староседалац који не напушта своје огњиште.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У центру села налази се црква Светог Благовештења подигнута на темељима старог манастира који је подигла кнежевска породица Рашковић 1655. године. Изнад Штиткова пружају се стрме стене, а у њима се крије водена пећина у којој многи нису славно прошли.
„Овдашњи народ у њима се крио од Турака јер до њих непријатељ је тешко могао да стигне. Бројни спелеолози овде су вршили истраживања, а унутар пећине налази се издашан извор. Пре неколико година у пећину су улазили планинари и унутра пронашли један костур у дубећем положају. Они су то донели у центар села, а ми смо кости сахранили поред липе у порти цркве. Од тада ретко ко сме да се усуди да уђе у пећину“, причају за РИНУ мештани Штиткова.
У овом месту као да је време стало, а дрвене колибице чувају тајне српске историје. Управо у овом месту у средњем веку производило се хладно оружје, пре свега налазила се ковачница штитова, па је село тако и добило име.

„На пространим ливадама све до реке Тисовице ковали су се мачеви, штитови и друго хладно оружје које је Србима служило у борби против Турака. Свака кућа имала је своју пушкарницу, а прозори су били толико мали да кроз њих није могла проћи ни мачка, јер су се мештани плашили да ако мушкарци оду у рат непријатељ ће упасти у домове“, рекао је Миломир Чкоњевић из села Штитково.

Штитково је у једном периоду било и престоница старе српске државе и као једно од најживописнијих села увршено је у туристичку понуду планине Златар.
„Једно од ретких места где је потпуно сачуван традиционални дух. Етно-село Штитково представља типичан пример живог етно-села. Уколико вас пут овде наведе доживећете невероватно путовање кроз време. Задржали су се најстарији типови кућа и привредних зграда, примитивни начин сточарења и производње оруђа. Куће су постављене у низу, лицем окренуте ка цркви и школи. Село је око двадесетак километара удаљено до Златара, а даље вас пут води ка Ивањици преко планина. Тако да је сама вожња кроз овај крај изузетно живописна“, рекла је Милица Поповић из Туристичке организације Златар, преноси Б92.
Штитково је због својих природних лепота историјског, културног и верског наслеђа већ дуги низ година етно-село. Надморска висина Штиткова износи 1249 на највишим врховима.
Ковчег са благом - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2022
СРБИЈА
Благо краља Милутина: Потрага за златом у српском селу
Старо гробље у Рајцу - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2021
Српски Стоунхенџ: Гробље у источној Србији још увек чува тајне прошлих времена /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала