- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Хрвати подигли „мигове“, обележавају акцију „Бљесак“

© Tanjug / ADMIR BULJUBASICЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
Пратите нас
Полагањем венаца и паљењем свећа код спомен-обележја „Кристалне коцке ведрине“ председник Хрватске Зоран Милановић, председник Сабора Гордан Јандроковић и премијер Андреј Пленковић одали су данас почаст хрватским учесницима у операцији „Бљесак“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Свечаност обележавања годишњице почела је бдењем које је извео оркестар Оружаних снага Републике Хрватске. У 9 часова државни врх положио је венце и запалио свеће на спомен-обележје „Кристална коцка ведрине“.
По полагању венаца интонирана је хрватска химна, уследили су читање имена погинулих и минут ћутања, а потом су над Окучанима прелетела два МиГ-а Хрватског ратног ваздухопловства, преноси Индекс.
Свечаности у Окучанима, међу осталима, бројни чланови владе, саборски заступници, припадници хрватске војске и други.
Након централне церемоније комеморације председник Зоран Милановић дао је изјаву.
„Ово је велика победа Хрватске војске, једна у низу оних које су уследиле након покушаја атентата и разарања Вуковара крајем 1991. године. Неколико седмица касније ХВ је преузела иницијативу, желим то да истакнем јер сматрам да је важна, коју није изгубила до краја рата“, рекао је Милановић.
Данас се навршава 27 година од када су Оружане снаге Хрватске у акцији „Бљесак“ са подручја Западне Славоније, која се тада налазила у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН, протерале 15.000 Срба, док су 283 особе убијене или се воде као нестале, међу којима 56 жена и осморо деце до 14 година.
Од укупног броја жртава, до сада је расветљена судбина 165 особа. Као нестали, још се води 118 особа, од којих је 51 цивил, укључујући и 23 жене.
Годишњица „Бљеска“: Ни после 20 година нико није кажњен - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2022
СРБИЈА
У Београду служен парастос убијеним Србима из Западне Славоније
Срби из Западне Славоније обележили „Бљесак“ - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
РЕГИОН
Обeлежено 27 година од егзодуса Срба у акцији „Бљесак“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала