- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Још једно велико повећање цене струје у Аустрији, домаћинства оптерећена годишњим трошковима

© Sputnik / Илья Аверьянов / Уђи у базу фотографијаДалековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2022
Пратите нас
Аустријски енергетски концерн „Фербунд“ повећао је за око 21 евро месечно цене за домаћинства или око 250 евра годишње.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Фербунд”, који највише користи хидроелектране у Аустрији, повећао је у просеку цену струје за 20 одсто, али у зависности од уговора повећање може бити веће од 50 процената.
„Ово повећање цене је релативно велико. Енергетска предузећа до сада нису спроводила тако повећање цене. Ускоро ће и други оператери електричне енергије затражити повећање цене струје“, рекао је за дневник „Естерајх” Јоханес Мајер из регулаторског тела за енергетику „Е-Контрол”, преноси Танјуг.
Када је реч о гасу „Фербунд” од домаћинстава сада тражи у просеку око 75 евра месечно више новца што је за 900 евра додатних трошкова годишње.
Док се поскупљење може оправдати за гас, за струју то „Фербунд” не може јер пре свега користи хидроелектране за производњу струје.
Медији указују да повећање цена доноси само додатне приходе акционарима, а 51 одсто „Фербунда” је у власништву државе Аустрије, још 30 одсто покрајинских оператера енергије, а мање од 20 одсто је на берзи.
„Фербунд” би могао, огромним растом цене струје, ове године остварити рекордну добит од две милијарде евра. Прошле године је ова компанија остварила добит већу за 40 одсто у односу на 2020, са 873,6 милиона евра.
Од те добити исплаћена је дивиденда у укупној висини од 364,8 милиона евра, а половину, то јест око 186 милиона, добило је министарство финансија, то јест буџет.
Шеф „Фербунда” Михаел Штругл правда повећање цене правом деоничара, указавши да не би смео струју понудити за мању цену, јер би тиме нанео штету деоничарима.
Бензинска пумпа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Словенија пред енергетским шоком: Држава укида ограничења, драстично поскупљују струја и гориво
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Француска остаје без струје? Половина нуклеарки у земљи „ван строја“
Дистрибутивни центар - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Зорана Михајловић: Све је поскупело, реално је очекивати повећање цене струје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала