- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Од „Топоља“ до „Сармата“: Роскосмос први пут представио свој војни програм /видео/

© Фотохост Конгресса молодых учёных / Уђи у базу фотографијаРоскосмос
Роскосмос - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
Пратите нас
Руска државна корпорација Роскосмос објавила је уочи Дана Победе – 9. маја видео-клип у којем први пут отворено приказује свој одбрамбени програм, који обухвата производњу инеркотиненталних ракета и ракетних система, попут „Сармата“, „Топоља“ и „Искандера“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Роскосмос је познат по лансирању ракета-носача „Сојуз“ и Међународној свемирској станици, али се, историјски гледано, прво у Совјетском Савезу, а потом у Руској Федерацији, цивилни сегмент ракетно-космичког сектора Роскосмоса развијао у чврстој вези с војним.
Прва успешно тестирана међуконтинентална балистичка ракета на свету Р-7, чувена „седмица“, постала је основа и за прву ракету-носач која је отворила пут човечанства ка космичкој ери – управо на њој су у свемир били лансирани први сателит и први свемирски брод с посадом.
Р-7 до данас представља основу за ракете-носаче „Сојуз“, наравно, у модернизованом виду. Сва лансирања с посадом изводе се управо на разним модификацијама „Сојуза“.
Двоипоминутни видео-снимак Роскосмоса, који је представљен уочи Дана Победе, наглашава везу цивилног и одбрамбеног сектора компаније.
У првом делу видео-клипа представљен је цивилни блок: кроз лансирање руских и иностраних сателита у орбиту, космонаутику, космички туризам, изградњу и коришћење Међународне свемирске станице, развијање и лансирање међупланетарних станица, услуге за даљинско сондирање Земље и диверсификацију производње.
Други, војни блок је представљен производњом интерконтиненталних балистичких ракета „Топољ-М“, „Јарс“ и напредног „Сармата“, балистичких ракета за подморнице „Булава" и „Сињева“, хиперсоничног ракетног комплекса „Кинжал“, ракетних комплекса „Искандер“, комуникационих војних система, система за навигацију и извиђање, као и бродских лансирних уређаја.

„За овакав Роскосмос још нисте знали. Срећан Дан победе!“, наводи се на крају видео-записа.

Везу с празником наглашавају кадрови космонаута који је раширио Заставу Победе током изласка у отворени космос на Међународној свемирској станици.
Пробе балистичке ракете Сармат - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2022
РУСИЈА
Рогозин: Роскосмос ће произвести 46 „Сармата“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала