- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дерматолог открива шта је кључно за спречавање осипа и акни на лицу

CC0 / Pixabay / кожа
кожа - Sputnik Србија, 1920, 08.05.2022
Пратите нас
Пре спавања је обавезно уклонити шминку и умити се, јер се услед неправилне и недовољне неге на кожи може појавити осип, изјавила је дерматовенеролог и шеф одељења за козметологију на Московском научном-практичном Центру за дерматовенерологију и козметологију Полина Колчева.

„Пре спавања је обавезно уклонити шминку и умити се, а након умивања нанети лагану крему, пошто се ноћу у кожи одвијају различити биохемијски процеси и тада кожа треба да дише и одмара се. Ипак, треба имати на уму да ни превише неге није добро за кожу, с обзиром да она производи свој нормални себум, који је штити од исушивања, помаже у одржању нормалног стања коже и регулише њен pH. Из тог разлога, прекомерно умивање може да доведе до тога да масна кожа буде исушена, а то представља велики проблем за дерматологе и козметологе“, објаснила је Колчева.

Према речима докторке, прилично често се у пракси среће појава осипа, на пример, акне које се појављују због тога што човек заборави да се умије пре спавања или то не уради довољно детаљно. Истовремено, како је прецизирала, осип на лицу може се појавити из много других разлога: почев од неправилне неге, лошег стила живота, па до хормонских генетских проблема. Она је још додала да у одређивању природе осипа и његовог елиминисања може да помогне само лекар, то не треба сами да радимо.
Како је докторка истакла, ако се користи мицеларна вода, треба запамтити да већина савремених средстава тражи неутрализацију у виду лосиона или умивања водом.

„Својим пацијентима препоручујем да мицеларном водом уклоне водоотпорну шминку, а након тога се умију и пребришу лице лосионом или тоником“, нагласила је Колчева.

Како је још додала, у току дана није потребна додатна нега коже, осим у случајевима када је реч о конкретним обољењима, на пример, акнама.
Она је испричала да неки људи током лета практикују да освеже лице термалном водом.

„Термална вода обогаћена је различитим микроелементима, који потичу из хидротермалних извора и од тога каква се вода користи, треба да зависи и фреквентност њене употребе. Само изотоничну воду кожа сме да упије, остале врсте је боље да не упија због садржаја соли, која може да исуши кожу. Термалну воду је боље помешати са кремама, па је лети није потребно само прскати по кожи“, закључила је она.

Храна у фрижидеру - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
ДРУШТВО
Какве везе хормони имају са исхраном и како да не будемо увек гладни
Главобоља - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2022
ДРУШТВО
Како преживети промену времена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала