https://sputnikportal.rs/20220514/pazite-na-etiketu-dve-reci-na-ambalazi-otkrivaju-da-li-je-sok-nezdrav-1137358639.html
Пазите на етикету: Две речи на амбалажи откривају да ли је сок нездрав
Пазите на етикету: Две речи на амбалажи откривају да ли је сок нездрав
Sputnik Србија
Специјалисти за исхрану препоручују конзумирање пет порција воћа дневно, а многи тај захтев испуњавају конзумирањем сокова. 14.05.2022, Sputnik Србија
2022-05-14T08:56+0200
2022-05-14T08:56+0200
2022-05-14T08:56+0200
друштво
друштво
стил живота
магазин
здравље
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/0e/1137358584_0:160:1921:1240_1920x0_80_0_0_1e1cb16b582bc16898a529f323af27b3.jpg
Такође, занемарује се чињеница да флаширани производи имају адитиве који их, како се сматра, не чине савршеним савезницима за здравље.Пазите на етикетуНутрициониста Ејлен Бехан објашњава да је један од фактора који се најмање узима у обзир приликом конзумирања ових производа висок додатак калорија, што их чини једнаким или лошијим од газираних или безалкохолних пића. Поред тога, имају и висок ниво конзерванса.Она тврди да је на етикети један од кључева за сазнање да ли је сок 100 одсто природан, јер они на којима пише „пиће” или „воћни коктел” садрже оригинално воће у минималном проценту, што умањује његову праву нутритивну вредност.„Порција воћа од пола шоље садржи око два грама влакана и доста витамина А и Ц. Порција поврћа од пола шоље садржи један до два грама влакана, пуно витамина А и Ц и практично нема натријума. Већина сокова од воћа и поврћа садржи мало влакана, а неки могу да садрже и велику количину натријума“.Цела наранџа пет пута бољаКонзумирањем воћа и поврћа у соку они губе своја антиоксидативна својства присутна у кожи и љусци. Једна студија је показала да цела наранџа садржи до пет пута више антиоксиданата него чаша сока од поморанџе. Антиоксиданс се налази у белој пулпи и мембранама које раздвајају наранџасте сегменте један од другог.Стога се препоручује избегавање флашираних сокова, а препоручују свеже мешани сокове. Уколико желите да испуните дневне потребе за исхраном, идеално је да са собом носите ситно воће, које, осим што помаже у борби против проблема као што је гојазност, може да смањи и ризик од срчаних обољења. Осим тога, унос чврстог воћа и поврћа изазива осећај ситости, чиме се избегава анксиозност „грицкања“ између оброка.Бехан препоручује да увек пажљиво прегледате етикете, узимајући у обзир не само број калорија по порцији, већ и проценте натријума и шећера који ни на који начин не представљају благостање за здравље, пренео је портал „Магазин Новости“.
https://sputnikportal.rs/20220511/najgora-hrana--lista-namirnica-koje-skode-zdravlju-1137247831.html
https://sputnikportal.rs/20220512/sta-se-desava-u-telu-kad-prestanete-da-pijete-mleko-1137288729.html
https://sputnikportal.rs/20220325/napitak-od-tri-sastojka-smanjuje-osecaj-gladi-i-podstice-mrsavljenje-1135816615.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/05/0e/1137358584_26:0:1893:1400_1920x0_80_0_0_d7a2f6f3707d10bb033d5e6d17ab686d.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин, здравље
друштво, стил живота, магазин, здравље
Пазите на етикету: Две речи на амбалажи откривају да ли је сок нездрав
Специјалисти за исхрану препоручују конзумирање пет порција воћа дневно, а многи тај захтев испуњавају конзумирањем сокова.
Такође, занемарује се чињеница да флаширани производи имају адитиве који их, како се сматра, не чине савршеним савезницима за здравље.
Нутрициониста Ејлен Бехан објашњава да је један од фактора који се најмање узима у обзир приликом конзумирања ових производа висок додатак калорија, што их чини једнаким или лошијим од газираних или безалкохолних пића. Поред тога, имају и висок ниво конзерванса.
Она тврди да је на етикети један од кључева за сазнање да ли је сок 100 одсто природан, јер они на којима пише „пиће” или „воћни коктел” садрже оригинално воће у минималном проценту, што умањује његову праву нутритивну вредност.
„Порција воћа од пола шоље садржи око два грама влакана и доста витамина А и Ц. Порција поврћа од пола шоље садржи један до два грама влакана, пуно витамина А и Ц и практично нема натријума. Већина сокова од воћа и поврћа садржи мало влакана, а неки могу да садрже и велику количину натријума“.
Цела наранџа пет пута боља
Конзумирањем воћа и поврћа у соку они губе своја антиоксидативна својства присутна у кожи и љусци. Једна студија је показала да цела наранџа садржи до пет пута више антиоксиданата него чаша сока од поморанџе. Антиоксиданс се налази у белој пулпи и мембранама које раздвајају наранџасте сегменте један од другог.
Стога се препоручује избегавање флашираних сокова, а препоручују свеже мешани сокове. Уколико желите да испуните дневне потребе за исхраном, идеално је да са собом носите ситно воће, које, осим што помаже у борби против проблема као што је гојазност, може да смањи и ризик од срчаних обољења. Осим тога, унос чврстог воћа и поврћа изазива осећај ситости, чиме се избегава анксиозност „грицкања“ између оброка.
Бехан препоручује да увек пажљиво прегледате етикете, узимајући у обзир не само број калорија по порцији, већ и проценте натријума и шећера који ни на који начин не представљају благостање за здравље,
пренео је портал „Магазин Новости“.