- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон без потврде о захтевима Турске поводом придруживања Финске и Шведске НАТО-у

© AFP 2023 / Saul Loeb Пентагон
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
Пратите нас
Пентагон није могао да потврди да је Турска изнела своје захтеве у замену за промену става по питању чланства Финске и Шведске у НАТО, изјавио је високо позиционирани представник Министарства одбране САД.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Не могу да потврдим веродостојност тог списка“, изјавио је представник америчког министарства на брифингу.

Он је овим речима прокоментарисао објаве да је Турска у замену за одобрење ступања Финске и Шведске у НАТО тражила од европских земаља укидање ограничења на извоз оружја, њено укључивање у програм испоруке најновијих ловаца Ф-35 и укидање санкција Сједињених Америчких Држава на куповину руских ПВО система С-400.
Подсетимо, Шведска и Финска предале су данас своје захтеве за чланство у НАТО шефу организације Јенсу Столтенбергу, али их је Турска блокирала.
У понедељак је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да Турска не може да каже „да“ чланству Финске и Шведске у НАТО-у, јер не може да поверује у њихова уверавања због веза са представницима Радне партије Курдистана, која је забрањена у Турској.
Раније су Финска и Шведска исказале спремност за прекину вишедеценијску неутралност и приступе НАТО-у због руске специјалне војне операције у Украјини. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг подржао је ту идеју и обећао им је брзо приступање.
Стејт департмент - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
СВЕТ
Вашингтон: Турска не тражи ништа у замену за улазак Финске и Шведске у НАТО; Медији: Два су захтева
Поглед на Анкару - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
СВЕТ
Анкара: Шведска не може у НАТО све док се не отклони забринутост Турске
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
СВЕТ
Ердоган поручује Финској и Шведској: Ви нама терористе, ми вама подршку за НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала