- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Свету прети глобална „несаница“

CC0 / Pixabay / Спавање
Спавање - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
Пратите нас
Пораст температуре, изазван климатским променама, негативно се одражава и на квалитет сна људи широм света, показала је најновија студија.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Уколико температуре и даље буду расле, свака особа на свету ће спавати мање између 50 и 58 сати годишње до краја века, наводи се у студији, објављеној у журналу „One Earth“.
Према студији, која се бави негативним последицама пораста температуре на здравље људи, на „удару“ ће посебно бити старије особе, жене, земље са нижим примањима, као и топлији региони.
„Утицај променљивих временских образаца, суша, поплава и олуја, највише погађа сиромашне и маргинализоване заједнице, што доводи до пропалих усева и наглог повећања цена хране“, навела је организација „Оксфам“ у анализи о климатској кризи.
Сан подједнако утиче и на физичко и на ментално здравље човека, помаже очувању имунолошког система, доброг расположења, пажње. Мањак сна, с друге стране, нарушава ментално и физичко здравље, изазива кардиоваскуларна обољења, депресију и бес, халуцинације, а чак може да резултира и прераном смрћу.
Према подацима америчке Управе за безбедност на путевима, најмање 100.000 саобраћајних несрећа, 71.000 повређених особа и 1.550 смртних случајева годишње у САД, резултат су тога што су возачи заспали за воланом.
Научници су, пратећи седам милиона извештаја о спавању 47.000 одраслих особа у 68 земаља, открили да топлије ноћи негативно утичу на квалитет сна.
Закључили су да они који спавају на температури од 30 степени Целзијуса „изгубе“ 14 минута сна.
Несаница - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
ДРУШТВО
Израчунајте у које време би требало да идете у кревет
Дете - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
ДРУШТВО
Навике које јачају ментално здравље
Буђење - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2022
ДРУШТВО
Зашто се будимо пре него што зазвони будилник?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала