- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Цене станова у Хрватској могле би да оду у небо због нове директиве ЕУ

CC0 / Pixabay / Град Загреб
Град Загреб - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Пратите нас
Већ висока цена новоградње у Хрватској додатно ће порасти због нове директиве ЕУ - увођења обавезе уградње соларних панела за производњу струје у све нове стамбене зграде.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Еуропска комисија је недавно објавила план „Репауер ЕУ“ за „брзо смањење зависности од фосилних горива из Русије и подстицање зелене транзиције“ у којем је, међу осталим, одредила обавезну уградњу соларних панела у постојеће јавне и пословне зграде те све нове стамбене зграде почевши од 2026.
Цена градње ће сигурно бити већа за нове зграде, а сразмерно и цена квадрата за постојеће“, истичу у Хрватској комори инжењера грађевинарства (ХКИГ), преноси Јутарњи лист. Из те коморе упозоравају да трошак улагања и одржавања сваке зграде треба гледати у њеном целом животном циклусу и тако радити анализу трошкова.
„Ако посматрамо цео животни циклус зграде, онда сигурно у крајњем исходу не долази до повећања трошкова због уградње соларних панела. Трошкови енергије ће се тиме смањити, а то је значајна ставка трошкова у фази употребе једне зграде“, напомињу у Комори.
Трошак уградње соларних панела у зграде креће од 40 до 70 хиљада куна, односно од 5.000 до 9.000 евра, каже Стјепан Талан, власник највеће хрватске фабрике соларних панела „Солвис“ из Вараждина.
„Говоримо о цени инсталације соларних електрана снаге три до шест киловата за породичне куће и мање стамбене зграде. Томе треба додати прикључак на мрежу који сада плаћа домаћинство, а износи око три хиљаде куна (око 400 евра) фиксно. У сваком случају, соларним електранама снаге три до шест киловата годишње се производи око пет до шест хиљада киловатсати електричне енергије годишње и штеди око пет до седам тисућа куна (660 до 920 евра) годишње на трошковима струје“, рекао је Талан.
Апартман - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Ко купује луксузне некретнине по Београду: Квадрат новоградње и до неколико хиљада евра
Зидање зграде - Sputnik Србија, 1920, 31.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Јагма за стратешки важном сировином у Србији: Због ње би станови могли да поскупе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала