- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Милионери патриоте против Давоса: Страх „грађана другог реда“ од – револуције

© Tanjug / Michael Buholzer/Keystone via APПротест против Светског економског форума у Давосу.
Протест против Светског економског форума у Давосу. - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
Пратите нас
Самозвани милионери патриоте придружили су се протестима против окупљања светске пословне и политичке елите у Давосу страхујући од могуће револуције у западним државама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Група милионера придружила се протестима против окупљања пословне и политичке елите на Светском економском форуму у Давосу захтевајући од влада да их опорезују како би се ухватиле у коштац са растућим јазом између богатих и сиромашних.
Демонстранти који себе описују као милионере патриоте позвали су светске лидере који присуствују годишњој конференцији да одмах уведу нове порезе за богате, како би се позабавили растућим јазом између богатих и сиромашних широм света.

Милионери патриоте – страх богаташа од револуције

Жалопојке богаташа због тога што их држава више не опорезује су релативно нова појава и јављају се последњих неколико година јер је у западним друштвима постало толико очигледно да долази до све већег раслојавања на све већи број људи који све теже састављају крај с крајем и оних који имају енормна богатства, сматра консултант Бранко Павловић.
Самозвани милионери патриоте су због тога сами решили да се прикључе „револуционарном покрету“ који тражи битне промене.
А пошто наравно политичари ипак не држе повољне пореске системе за најбогатије из неког свог убеђења него због интереса који их усмеравају у том правцу и који долазе, наравно од богаташа, ово сада треба схватити као један страх богатих од могућих револуција у западним друштвима.
„Не знам да ли ће до тих револуција доћи, неке од тих земаља као Америка и Британија нису ни имале револуције, неке су имале али пре сто година, или револуционарна кретања, али очигледно је да богаташи виде да у тим западним друштвима настаје револуционарно време где демократски политички систем више не даје одговоре за тако велике неједнакости које су настале у тим друштвима“, каже Павловић за Спутњик.

У односу на друштво из Давоса обични милионери су грађани другог реда

На питање колико су милионери патриоте заиста патриоте, а колико су устали због страха од револуције, Павловић одговара да пошто они носе банере „и ми смо 99 одсто“, онда у том духу „99 одсто воде рачуна о сопственом интересу и плаше се да би у неком вртлогу све могло да им нестане, а један одсто су патриоте“.
Светски економски форум у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2022
СВЕТ
Милионери протестују против скупа у Давосу: Траже од влада да буду опорезовани
Коментаришући протест милионера против „друштва из Давоса“, Павловић каже да је реч о парадоксу, јер су односу на „радо виђене госте Давоса“ и „обични милионери“ – грађани другог реда.
„У тој поставци света која је, нажалост, данас преовлађујућа у смислу управљачких контрола на Западу која је у рукама те екипе у Давосу, само су они, заиста грађани првог реда и само би они, из њиховог угла, требало да се питају за све на свету. Чак су и ови 'обични милионери' грађани другог реда, а оно што је некад био средњи слој – трећег, па бисмо ми у том возићу ми као Срби, негде вероватно били седмог, или осмог реда.“

Колико је реалан страх од револуције

Павловић додаје да се у Великој Британији, а све више ће тога бити и у Немачкој и Италији, број људи који живе „од првог до првог у месецу“ приближава половини од укупног броја запослених. У Америци тај број већ прелази половину укупног броја запослених.
На питање, колико је реално да у тим друштвима дође до револуционарних промена пошто је половина становништва на ивици егзистенције, наш саговорник одговара да он то не зна, али се види да богаташи мисле да је реална.
„Зато и протестују. У сваком случају, први пут се суочавамо у последњих сто година са нечим новим и у том смислу је то непознато за све. Кад кажем револуција, мислим из угла забринутости богаташа за поредак који неће бити одржив уколико се не уведе неко прогресивно опорезивање најбогатијих, а можда је већ касно за такве потезе политике“, закључује Павловић.
Конгресни центар у Давосу уочи Светског економског форума - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2022
СВЕТ
Цирих: Сукоб полиције и демонстраната пред Давос
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала