- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен древни морски чудак: Није имао очи, а кретао се помоћу невероватног пара удова /фото/

CC0 / Pixabay / Морски свет — илустрација
Морски свет — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
Пратите нас
Палеонтолози у Канади открили су древно морско биће, које је шетало дном океана пре неколико стотина милиона година и једногласни су у оцени да је био — чудан.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Каменолом, у близини источне обале канадског језера Симко, где је пронађен овај фосил носи назив „Палео Помпеја“, због огромне количине морских фосила у њему.
Названа Tomlinsonus dimitrii, врста коју представља нађени примерак део је изумрле групе зглавкара, који су живели пре отприлике 450 милиона година.
Други слични фосили бодљокожаца који у овој области има у изобиљу, обично садрже минерализоване делове тела за које је већа вероватноћа да ће се сачувати током времена. Међутим на изненађење научника, ова врста је потпуно меког тела, што ово откриће чини запањујућим.
„Нисмо очекивали да ћемо наћи мекушца, на овом месту“, рекао је за „Лајв сајенс“ водећи аутор студије Џозеф Мојсик, еколог и еволуциони биолог на Универзитету у Торонту.
„Када размишљамо о фосилима, обично мислимо на шкољке и кости диносауруса. Међутим, очувано меко ткиво је веома ретко, а постоји само неколико локација широм света где су пронађени мекушци", навео је он.

Није имао очи

Дугачак шест центиметара — мало краћи од кажипрста — примерак има украшени штит за главу који садржи два закривљена рога прекривена неком врстом бодљи. Тело животиње подсећа на тело зглавкара, као што су инсекти и пауци, и имало је више група удова, укључујући један веома необичан пар.
„Овај невероватан пар удова налазио се испод главе. Били су изузетно дуги и имали су избочине налик стопалима, на самим крајевима. Сматрамо да се тим ‘стопалима’, највероватније кретао по морском дну“, рекао је Мојсик.
„Такође се чини да је био слеп, пошто уопште није имао очи“, додао је он.
Истраживачи су открили бизарног чланконожаца прошлог лета током ископавања активног каменолома у власништву Томлинсон групе, компаније за инфраструктурне услуге са седиштем у источној Канади.
Према речима палеонтолога, примерак подсећа на другу врсту изумрлих зглавкара меког тела под називом Marrella splendens, пронађених у Бургс Шејлу у Канади.
Слично њему, каменолом на језеру Симко је некада био потопљен и био је део плитког тропског мора које је покривало већи део данашње Канаде. Милионима година на морско дно су се таложили седименти.
„Можете замислити како урагани погађају ово плитко подручје и затрпавају читаву заједницу организама, због чега смо јој и дали надимак ‘Палео Помпеја’. Ови организми су закопани тачно тамо где су и живели, а оно што видимо је да су замрзнути у времену“, указао је Мојсик.
Мојсик и његове колеге истраживачи надају се да ће ово откриће помоћи да се „попуни рупа“ у фосилном запису када је реч о овој врсти зглавкара, наводи се у студији, пренела је „Национална географија“.
Птеросаурус - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Змај смрти“: Палеонтолози открили нову врсту летећих џинова /видео, фото/
гекон - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Предатори за које не постоји неухватљив плен /видео/
Фосил ихтиосауруса - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Фосил ихтиосауруса са нетакнутим ембрионима извађен из глечера у Чилеу /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала