- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски генерал: Америка упозорила Пољску

© AFP 2023 / JANEK SKARZYNSKIВојна вежба „Бранилац Европе 2020“
Војна вежба „Бранилац Европе 2020“ - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе, страхујући од директне конфронтације Северноатлантске алијансе и Русије, забраниле су Пољској да своје војнике шаље у Украјину, изјавио је бивши командант Ваздухопловно-десантних трупа Русије генерал-пуковник Георгиј Шпак.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Шпак је у интервјуу за „РТ“ прокоментарисао вежбе на западу Белорусије и одговорио на питање јесу ли ти маневри припрема за пољску инвазију.

„Пољаци под националном заставом неће кренути ни на Белорусију, ни на Украјину. У Донбас, Лавовску или Тернопољску област могу да пошаљу плаћенике, добровољце, волонтере – како год их звали, али никако пољске војнике. Пољска улази у НАТО, а један пуцањ од стране НАТО-а у правцу Русије означио би почетак трећег светског рата. То схватају сви и, мислим да је Варшава добила од Вашингтона веома јасне инструкције: не иницирати ништа. Америка не жели да страда због Украјине или Пољске“, истакао је бивши командант Шпак.

Генерал-пуковник је такође додао да ће се у случају почетка трећег светског рата, човечанство суочити са глобалним нуклеарним сукобом, у ком „неће бити победника“.

„Што се тиче вежби у Белорусији, то су стандардне војне мере као одговор на маневре НАТО трупа са друге стране границе. Западни војни блок сада изводи целе серије, једну за другом. Александар Лукашенко показује да је и он спреман да реагује у сваком тренутку“, додао је он.

Раније је чеченски лидер Рамзан Кадиров изјавио да је Пољска настала захваљујући СССР и опстала захваљујући Русији. Он је упозорио да ће Пољска нестати исто тако брзо како је и настала, уколико не престане да трује.
Крајем априла министар одбране Русије Сергеј Лавров навео је да је Пољска једина чланица НАТО-а која жели директан војни сукоб са Русијом. Такође, шеф Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин оценио је да САД и Пољска разрађују планове успостављања војно-политичке контроле Варшаве над „историјским поседима“ у Украјини.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Министар културе Русије Владимир Медински - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РУСИЈА
Медински: Пољска ће првом згодом „одгристи“ територије на западу Украјине
Пољска и Украјина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
РУСИЈА
Украјина предаје део своје територије Варшави
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала