- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Авдејевски комбинат би за украјинске екстремисте могао да постане други „Азовстаљ“/видео/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПередача заключенных Украине представителями ЛНР
Передача заключенных Украине представителями ЛНР - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
Пратите нас
Авдејевски коксно-хемијски комбинат могао би да за украјинске екстремисте постане други „Азовстаљ“, али нећемо дуго чекати на њихову предају, изјавио је командир добровољачког батаљона „Пјатнашка“ у Доњецкој Народној Републици Ахра Авидзба.

На питање новинара да ли се екстремисти могу забарикадирати у Авдејевском комбинату изјавио је: „Да, надам се. Показаћемо им да смо ми такође хумани људи, али не превише. Једноставно ћемо их залити бетоном. Нећемо их чекати“, поручио је он.

Према његовим речима, екстремистима ће бити дат одређени рок за предају.
„Ако не оду, тамо ће и остати“, оценио је он.
Територија на којој се налази фабрика у Авдејевки је под контролом украјинских снага. У њеној близини већ скоро осам година пролази линија разграничења Оружаних снага Украјине и Народне милиције Доњецке Народне Републике. Са територије овог насеља украјинске трупе константно гранатирају територију ДНР, која се налази у близини Јасиновате и предграђа Доњецка.
Подсетимо, украјински војници и екстремисти батаљона „Азов“ (против којих је у Русији покренут кривични поступак) били су скоро месец дана блокирани у челичани „Азовстаљ“ у Маријупољу. Министарство одбране Русије саопштило је 20. маја да је потпуно ослободило територију предузећа. Од 16. маја предало се преко 2. 400 екстремиста и украјинских војника.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Украјински војници у близини Лавова - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2022
РУСИЈА
Русија: Украјински неонацисти у Авдејевки припремали масовно тровање цивила хемикалијама
Уништена зграда у близини металуршког комбината Азовстаљ у Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2022
РУСИЈА
Азовстаљ - велика победа и прекретница у извршавању Путинових задатака
Припадници специјалног одреда за брзо реаговање чеченских снага Ахмат на крову зграде у Маријупољу у близини металуршког комбината Азовстаљ. - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2022
РУСИЈА
Лидер ДНР: Сви шокантни злочини екстремиста биће кажњени; Денацификација ће бити окончана заувек
Поглед на металуршки комбинат Азовстаљ у Маријупољу - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
РУСИЈА
У катакомбама испод „Азовстаља“ пронађен камион са минираним телима 152 погинула украјинска војника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала