- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто није добро устати на леву ногу

CC0 / Pixabay / Шетање
Шетање - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
Пратите нас
Ако вам се чини да сте јутрос устали на леву ногу, вероватно баш нисте најбоље воље. Као што засигурно знате, то је израз којим означавамо некога ко је лоше расположен. Но, мало људи зна како је тај израз уопште настао.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Наиме, у народним веровањима често се одвајају лева и десна страна, тако да она десна представља јачу, добру, напреднију страну, док лева подразумева слабију, назаднију страну, коју прати несрећа.
Тако у народу постоји изрека која каже да десни путеви воде према Богу, док су лево ђавољи путеви разврата, а уз то се онда везује и народно веровање да ће они који крену „кривом“ ногом у дан бити нерасположени и мање среће целог дана.
Сматра се ипак да је ова фраза још старија и да потиче из времена старих Римљана, који су, заправо, врло слично размишљали о левој и десној страни света. Тако се веровало да лева нога носи несрећу, те да ће се догодити нешто лоше ако овом ногом пређете кућни праг, па су Римљани на то обраћали пажњу, пише портал 24 сата.
Потковица - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
ДРУШТВО
Старе традиције и народна веровања: Које амајлије доносе срећу
Зец - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2021
Демонска животиња чијим су костима придаване мистичне моћи: Зец у народним веровањима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала