- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бугарска: И Русија прижељкује пад актуелне владе

CC0 / Pixabay / Зграда бугарског парламента
Зграда бугарског парламента - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Бугарски премијер Кирил Петков прокоментарисао је ситуацију која је настала након распада владајуће коалиције. Он је, између осталог, оптужио Русију да прижељкује пад актуелне владе. Такође је додао да је за обнављање парламентарне већине од 121 посланика неопходно још седморо посланика.
Прошле недеље је посланичка група „Постоји такав народ“ најавила своје повлачење из владајуће коалиције. Њен лидер, телевизијски водитељ и музичар Слави Трифонов је као разлог навео неслагање са политиком Петкова која се тиче Северне Македоније и ребаланс буџета. Противници Трифонова, међутим, кажу да председник партије, заправо, тражи реализацију појединих финансијских интереса и да је одлучио да напусти парламентарну коалицију само зато, јер не може да их спроведе.
Министри из групе „Постоји такав народ“ раније су такође дали оставке, а министар спорта Радостин Васиљев и још петоро посланика изјавили су тим поводом да не подржавају одлуку партије и да напуштају њене редове. Сада у коалицији остају владајућа партија „Наставићемо промене“, Бугарска социјалистичка партија и „Демократска Бугарска“.
Петков је објаснио да ће нови министри – иностраних послова, енергетике, спорта и регионалног развоја бити именовани чим се поново окупи парламентарна већина. Он је поново оптужио министра за регионални развој у оставци Гроздана Краџова за корупцију.
Премијер је такође претпоставио да би се неки различити утицајни кругови радовали паду актуелне владе.
„Тренутно имамо много непријатеља. То су они који су до сада крали и знају да ће пре или касније морати да се суоче, ако не са регуларним тужилаштвом, онда са европским. То је група људи која сваки дан разбија главу над тим како да доведе до пада актуелне владе. Друга група људи то су они који су били повезани са приходима од гасних, енергетских пројеката, који се сада ближе крају. У трећој групи су Русија и њене присталице и сигуран сам да би им било драго да виде неку другу владу“, изјавио је Петков новинарима.
Раније је министарка спољних послова Бугарске Теодора Генчовска оптужила премијера Кирила Петкова и његову странку да воде самосталну политику о уласку Северне Македоније у ЕУ. Она је саопштила да саветници Петкова имају „амбиције да што пре укину вето са почетка преговора о уласку суседне земље у ЕУ“.
Бугарска последњих година доследно подржава тежњу Северне Македоније да уђе у ЕУ, али захтева да се прво испуне њени услови.
Зграда Народне скупштине Бугарске у Софији - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
СВЕТ
Бугарска опозиција позвала Владу да поднесе оставку
Софија - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
РУСИЈА
Траже непријатеље народа: Бугарски новинар о предлогу да се утврди утицај Кремља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала