- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Унук Шарла де Гола: Нечувена и шокантна дискриминација руског народа

© Sputnik / Владимир ТрефиловЗаставе Француске и Русије
Заставе Француске и Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
Пратите нас
Дискриминација руског народа због догађаја у Украјини је нечувена и веома шокантна, изјавио је унук првог председника Пете француске републике Шарла де Гола, Пјер де Гол.
„Мој деда је увек подржавао и бранио потребу да се и у најтежим моментима историје граде и одржавају чврсти односи са Русијом. Волео је Русију. Русију волимо и моја породица и ја и њен народ, руски народ, чије право на својину се тако неправедно нарушава у целом свету“, рекао је Де Гол на пријему у амбасади Русије у Паризу поводом Дана Русије.
Према његовим речима, ово што се дешава подсећа га на најгора времена окупације и Вишијевског режима у Француској.
„А да ли су и уметници и руски спортисти криви? Ова систематска и неселективна политика експропријације и дискриминације целог руског народа је за мене нечувена и веома шокантна“, истакао је он.
Како је навео, америчке санкције против Русије изазвале су дубоку економску кризу у Европи и слабе Европљане.
„Сви данас препознају одговорност Сједињених Америчких Држава у актуелном сукобу, кобну улогу НАТО-а који се стално шири и непромишљену политику украјинске владе. Украјинске власти, подстакнуте лепим обећањима, америчким и европским илузијама, спроводиле су неприличну политику према руском становништву Донбаса, умножавајући дискриминацију, пљачку и бомбардовања“, рекао је Де Гол.
Према његовим речима, Западњаци су дозволили Владимиру Зеленском, „његовим олигарсима и неонацистичким војним групама да упадну у вртлог рата“.
Он сматра да Американци желе да изазову нову конфронтацију Истока и Запада, чија је једина сврха да ослабе и поделе Европу, као и да јој наметну своје директиве, економију и систем.
„Санкције нису ефикасне, оне само слабе Европљане и друге народе света, изазивајући дубоку, системску и трајну економску кризу која већ погађа све нас – од цене хлеба до цене огрева и горива, као и несташица хране, сировина и индустријских метала – Американци слабе Европљане ради сопствене користи. Да ли смо заборавили да су најмање један век све велике финансијске кризе долазиле из Сједињених Држава?“, истакао је унук француског генерала.
Де Гол је навео да Француска и Русија треба заједно да раде на уједињењу и безбедности Европе, у интересу Париза је одржавање добрих односа са Москвом.
„Дошао сам овде да још једном јасно и гласно кажем да је у интересу Француске да одржава добре односе са Русијом и да кажем да треба заједно да радимо на унапређењу уједињења и безбедности нашег континента, као и равнотеже и мира у целом свету“, оценио је он.
Де Гол је навео да би желео да француски председник Емануел Макрон покаже више воље и храбрости уместо што пати од политике коју намећу САД, које га чини зависним.
„У садашњој страшној и опасној ситуацији Француска може и мора да игра главну улогу. Француска и Русија су обе ћерке Европе... Дозволите ми да цитирам генерала Де Гола: ‘Ми у Француској никада нисмо сматрали Русију непријатељем. Залажем се за развој француско-руског пријатељства и никада нисам слао нити ћу слати оружје људима који би се борили против Совјетске Русије’“, нагласио је унук Шарла де Гола.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције.
Европска унија увела је крајем маја и шести пакет санкција против Русије који предвиђа постепено увођење ембарга на увоз „црног злата“ из Русије. Забрана ће се односити само на испоруке морем, а нафта која се испоручује нафтоводом „Дружба“ не подлеже ограничењима. Шести пакет европских санкција такође предвиђа искључење „Збербанке“, „Россељхозбанке“ и „Московске кредитне банке“ из СВИФТ-а.
Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а да су санкције задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.
Раније је више пута извештавано о све учесталијим случајевима дискриминације и узнемиравања руских држављана у иностранству. Тако су се у Француској Руси суочили са ограничењима или блокадом својих банковних рачуна на националној основи. Такође у Француској и другим европским земљама забележени су акти вандализма над руским амбасадама.
Шпорет на гас - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2022
РУСИЈА
Медведев: Непријатељи Русије ићи ће до краја у тежњи да униште руску економију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала