- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Немци тврде да имају нову идеју за неограничени извор енергије

© AP Photo / Michael ProbstСунце
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2022
Пратите нас
Немачки научници тврде да имају нову идеју за неограничени извор енергије, а подразумева коришћење краткотрајних ласерских импулса.
Фузијски реактор као неограничени извор енергије, а који при том није штетан по околину, је пројекат на којем се ради 70 година. Идеја о енергији из морске воде је научницима врло привлачна и због тога покушавају да укроте главну препреку у том процесу, а то је температура виша од оне у језгру Сунца.
Директор немачке старт-ап компаније „Марвел Фјужн“ Мориц фон дер Линден, који се бави овом тематиком, каже да постојеће нуклеарне електране као гориво користе непостојане изотопе и искоришћавају енергију насталу њиховим распадом. Проблем је што је нуспродукт тог процеса радиоактивни отпад.
Ипак, Немци сада раде на измени процеса да он буде потпуно безбедан, а „Марвел Фјужн“ је, пише „Кликс“, до сада спровео детаљне рачунарске симулације и тестирање ласера, али још нема функционалан прототип реактора.
Ипак, оно што имају је било довољно да привуку инвестиције од неколико десетина милиона евра, а међу улагачима су „Сименс“ и француски конгломерат „Талес“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала