- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Одлази руска челична дама

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISМарина Грановскаја
Марина Грановскаја - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2022
Пратите нас
Марина Грановска, најмоћнија жена у свету фудбалу, спрема да напусти Челси, а са њом иде и Брус Бак који је уз Рускињу један од људи који су најдуже у енглеском клубу.
Челси је спреман да се ускоро растане од Марине Грановске, а то може да се догоди и пре краја прелазног рока јер је Тод Боехли преузео преговоре Ромелуа Лукакуа са Интером.
Британци пишу да је Маринин одлазак управо слика и прилика онога каква је била током 15 година боравка у Челсију – тих и достојан.
Након што је фотографија са Томасом Тухелом нестала са друштвених мрежа, наметнуло се питање и у каквим је Рускиња односима са осталима у клубу након одласка Романа Абрамовича.
Жена која се никога не плаши радила је из сенке, али за њену репутацију готово да нико није имао ружну реч.
Од 2013. била је на месту директора и сада после девет година напустиће то место иако је Челсију донела много и направила трансфере који су изуезно допринели тиму.
Као директорка енглеског клуба, моћна Рускиња није дала ниједан интервју, а како Британци истичу једини публицитет стицала је путем веб странице фудбалског клуба.
Марина је седела поред Мауриција Сарија на његовом именовању 2018. године, затим поред Френка Лампарда 2019. године, Тухела почетком 2021, и поново пет месеци касније када је пристао на продужење након освајања Лиге шампиона.
Позирала је са играчима који су потписали уговоре са клубом. Роман Абрамович је ценио њену релативну анонимност и веровао јој је у доношењу одлука.
Грановска, која је дипломирала на Московском државном универзитету, није имала искуство у фудбалу, али је постала водећа дама енглеског и светског фудбала.
Од Марине су о послу многи могли да науче, а најбољи је пример преговор за Едена Азара који је уместо за 89 милиона фунти отишао у Реал Мадрид за 146 милиона иако му је уговор са Челсијем истицао за годину дана
Губитак Рускиње ће оштeити Челси након што је толико дуго провео под њеном управом, али то неће бити једини губитак.
Челси је потврдио да ће и Брус Бак одступити са места председника крајем месеца после 19 година у тој улози.
Растанак се догодио само три недеље након што је власништво од Романа Абрамовича преузео Тод Боехли, у уговору вредном 4,25 милијарди фунти након дуготрајне саге у којој је руског олигарха санкционисала влада Уједињеног Краљевства због његових блиских веза са Владимиром Путином.
Влада је позвала Челси да одустану од својих дугогодишњих веза са Абрамовичем, а чини се да то укључује и Бака, који је именован за председника пред почетак руског власништва над клубом.
Током Баковог времена у клубу, Челси је учврстио свој статус једног најуспешнијих клубова на свету, освојивши 18 великих трофеја.
„Брус је довео фудбалски клуб Челси на највише нивое међународног и домаћег фудбала, истовремено развијајући један од најактивнијих пројеката друштвене одговорности у спорту. Захваљујемо Брусу на његовој служби и посвећености клубу“, рекао је по доласку Боехли.
Упркос томе што је напустио своју улогу председника, Бак ће наставити да подржава клуб као виши саветник у будућности.
Садио Мане, Ливерпул - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2022
СПОРТ
Велико срце „афричког Марадоне“ – прича због које ћете га заволети још више
Главный тренер сборной Бразилии Тите во время матча группового этапа чемпионата мира по футболу между сборными Сербии и Бразилии - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
СПОРТ
Бразилац послао јасну поруку Србији и свету: Време је!
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2022
СПОРТ
Пљачка Југославије и историјска неправда: „Пустили су нам гас у свлачионицу...“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала