- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Умиру ли пчеле када убоду људе - одговор је изненађујући

© Tanjug / JAROSLAV PAPПчела на цвету
Пчела на цвету - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пратите нас
Умиру ли пчеле након што убоду људе? Иако смо ову причу чули пуно пута у детињству, испоставља се да је то у већини случајева само прича. Постоје различите врсте пчела, а неке од њих чак ни не могу да убоду људе.
Процењује се да постоји око 20.000 врста пчела широм света, од којих је отприлике 500 оних које не боду, а често се прикладно називају „пчеле без убода“ и углавном живе у тропским крајевима. Такође, постоје такозване „рударске пчеле“ које боду, али толико слабо да се убод сматра неефикасним, пише Клик.
Занимљиво је да само женке пчела боду, јер је жалац заправо модификовани цевасти орган преко којег она одлаже своја јаја. Женске пчеле знатно су бројније од мушких, а просечна популација пчела има однос женских и мушких од око пет према један.
Неке врсте пчела угинуће пошто убоду људе или друге сисаре због анатомије њиховог убода. Жалац улази под кожу жртве, остаје на мести у упумпава отров.
© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПчеле
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пчеле
Медоносне пчеле, којих има десетак врста, најчешће не умиру када убоду друге инсекте или паукове, што се обично догађа само ако пчела мисли да је њена кошница нападнута. То је зато што је жалац способан да пробије релативно танак егзоскелет инсекта, а онда да се извуче без оштећења.
Међутим, то није случај када пчела убоде неке врсте инсеката, као што је на пример азијским џиновски стршљен, познат и као стршљен убица, којег дебела спољна кожа штити од убода јапанских пчела. Међутим, пчеле су нашле решење и у том случају, па у рају нападају тог стршљена и топлотом која настаје од лепршања крила „споро кувају“ противника.
Стршљен је опасан противник за пчеле, а човек још опаснији. Људска је кожа много дебља од егзоскелета већине инсеката, што значи да жалац пчеле остаје заробљен у кожи.
CC0 / pixabay / Пчеле
Пчеле - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2022
Пчеле
Након убода, пчела одлети, а њен жалац остаје, што ствара рупу у трбуху пчеле, а органи се повлаче и одвајају. Медоносна пчела у оваквом стању може да живи још неколико сати, али временом ће доћи до губитка течности и престанка рада унутрашњих органа.
Неке пчеле ипак могу да преживе напад човека јер имају различите убоде од медоносних пчела. Бумбари, стршљени и осе, на пример, могу да боду више пута, а да не угину.
Пчеле су плашљиве када су далеко од своје кошнице и немају како да се заштите. Једина два значајна начина која подстичу пчелу да убоде људе је да је ухвате или да осете како им је кошница угрожена. Међутим, ако се неко „замери“ пчели, оне ће позвати у помоћ целу породицу, која онда може да нападне на жртву, преноси Јутарњи лист.
Пчела на цвету - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2020
Научно откриће: Отров пчела уништава агресивне ћелије рака дојке
Терапију може да спроводи само дипломирани лекар – апитерапеут. Обраћање народним исцелитељима се категорички забрањује.  - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2020
Плава пчела није изумрла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала