- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Откривањем споменика Бати Живојиновићу почиње фестивал у Сопоту

© Tanjug / Зоран ЖестићВелимир Бата Живојиновић
Велимир Бата Живојиновић - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Јубиларни 50. „Софест“ биће одржан од 4. до 10. јуна у Сопоту где ће бити приказано 27 филмова у оквиру такмичарске конкуренције, од којих два премијерно, а на отварању ће бити откривен споменик глумачком великану Велимиру Бати Живојиновићу, најавили су организатори.
Уметнички директор Филмског фестивала у Сопоту Александар Аврамовић на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда је рекао да су овогодишњи добитници фестивалске награде „Статуета слободе“ за допринос филмској уметности глумица Тања Бошковић, сценограф Миленко Јеремић, редитељ Здравко Шотра и сценариста и редитељ Душан Ковачевић.
„Поводом јубилеја одлучено је да изузетно доделимо четири 'Статуете слободе' за огромне доприносе филмској уметности и тако овековечимо грандиозна дела четворо великих уметника. Оваква уметничка репрезентација чинила би велику част и много већим кинематографијама и културама“, истакао је Аврамовић.
Како је најављено, поред доделе „Статуета слободе“ на отварању фестивала биће свечано откривен и споменик Живојиновићу (1933-2016), вајара Ранка Ђанковића и Ливнице Јеремић, испред зграде Центра за културу Сопот, у којој се одржава фестивалски програм.
„Неће проћи много времена, а млади, и не само млади, ће заказивати састанке на клупи код Бате“, рекао је Аврамовић.
Емир Кустурица - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Подкаст
„Ти си се Емире много ускустурчио“: Какву је идеју Бата Живојиновић дао Кустурици
На „Софесту“ ће 5. јула премијеру имати дебитантски филм „Усековање“ редитеља Синише Цветића, портрет једне породице, у којој се родитељи разводе а син „црна овца“ крије да је наркоман, где играју Павле Менсур, Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Марио Грабеж и други.
Словеначко-српска копродукција „Свемир међу нама“, редитељке Рахеле Јагрич Пирц, омладински филм о одрастању у коме играју Иво Баришић, Коља Чилима Будишин, Јакоб Циленшек и други имаће премијеру 10. јула.
На отварању ће бити приказан „Тома“ Драгана Бјелогрлића о певачу народне музике Томи Здравковићу, а међу осталим филмовима на фестивалу су Ковачевићева драма „Није лоше бити човек“, „Опкољени“ редитеља Милосава Савића о борби четничког команданта Николе Калабића са Немцима 1942. године и комедија „Не играј на Енглезе“, у којој је последњу улогу остварио глумац Марко Живић (1972-2021).
У конкуренцији за награде су, између осталих, и „Пуцњи у Марсеју“, „Келти“, „Златни дечко“, „Мрак“, „Хероји“, „Било једном у Србији“ и „Лето када сам научила да летим“, на затварању ће бити приказан „Јужни ветар 2 – убрзање“ са Милошем Биковићем, а жири чине глумци Снежана Богдановић и Андреј Шепетковски и професор Факултета драмских уметности Раденко Ранковић.
„Јубиларни програм је сачињен по моделу националног филмског фестивала – да се једном годишње види и оцени укупна продукција“, истакао је Аврамовић.
Тања Бошковић - Sputnik Србија, 1920, 15.05.2022
КУЛТУРА
Тања Бошковић: Људи са којима сам се и свађала и мирила обележили моју каријеру, а не улоге (видео)
Он је навео да „Сопот заслужује да буде седиште одржавања националног филмског фестивала у Србији“ и да овогодишњим концептом на делу показује како то треба да буде, уз неке будуће дораде.
Представник Центра београдских фестивала (Цебеф) Петар Алемпијевић истакао је да у Сопоту „ко је пропустио у биоскопу и на телевизији филмове из претходних годину дана на једном месту може буквално да види све“.
Председник општине Сопот и фестивалског одбора Жика Милосављевић је оценио да су за 50 година многи ствараоци представили своје филмове на „Софесту“ који је данас манифестација од интереса за град Београд.
„Софест“ организују Центар за културу Сопота и Цебеф, уз подршку града Београда и општине Сопот, преноси Танјуг.
Денис Мурић у филму „Златни дечко“ - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
КУЛТУРА
„Златни дечко“: Прича о младом фудбалеру коју ће многи препознати у животу /видео, фото/
Екипа филма Тома - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
Зашто цео регион плаче док гледа „Тому“
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала