- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Када ни долари од нафте нису довољни – принудни ремонт уз „политичке савете“

© AP Photo / Manu FernandezКилијан Мбапе и Нејмар – детаљ са утакмице Реал Мадрид - ПСЖ
Килијан Мбапе и Нејмар – детаљ са утакмице Реал Мадрид - ПСЖ - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
Пратите нас
Тачно је 11 година откако је катарски конзорцијум предвођен Насером Ал Келаифијем стигао у Париз с коферима пуним „петро долара" и са намером да експресно направи највећи клуб на свету. Нису жалили новца да из године у годину купују највеће фудбалске звезде, од Ибрахимовића, преко Каванија и Лавеција, све до Донаруме, Вајналдума и Месија.
Стварно су велика имена продефиловала на „Парку принчева“, освајале се титуле и купови у француским оквирима, али је онај најважнији трофеј, пехар Лиге шампиона, за којим сви жуде, остао ван домашаја. Чак и када се чинило да су непобедиви, да су надомак толико жељеног трофеја, дешавале су им се готово невероватне ситуације.
Победе никад јачу Барселону са 4:0 у првом мечу, у реваншу изгубе 6:1 чувену „ремонтаду“ и испадну у нокаут фази. Елиминише их просечан тим Манчестер јунајтеда голом из пенала у последњем минуту иако не шутне на гол за две утакмице јер Кимпембе није склонио руке. Нису имали среће ни 2020. у оном чувеном лисабонском „корона“ финалу против Бајерна када су промашили Бога оца.
Овог лета одлучили су се у Паризу за нови рестарт, а цех је платио доскорашњи спортски директор, Бразилац Леонардо. Неуспешни тренер, који се раније неславно опробао на клупама Интера и Милана, добио је пре три сезоне поверење да води прелазне рокове вероватно најбогатијег клуба на свету, да игра „Фудбал менаџера“ и купује звезде попут Донаруме, Паредеса, Икардија, Вајналдума, па и Месија. И опет није урадио ништа.
Није могао чак ни да убеди најбољег играча Килијана Мбапеа да остане у Паризу, то су морали лично да учине некадашњи и садашњи председници Француске Никола Саркози (велики навијач ПСЖ) и Емануел Макрон.
© AP Photo / Lewis JolyЕмануел Макрон полаже председничку заклетву
Емануел Макрон полаже председничку заклетву - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
Емануел Макрон полаже председничку заклетву

„Да, истина је да сам имао разговор са Килијаном пре него што је донео коначну одлуку о својој будућности. Неформално, саветовао сам му да остане у Француској. Верујем да је то била моја обавеза као председника и да сам тиме бранио државу. Никада се нисам мешао ни у један трансфер. Као обичан грађанин увек волим да видим лепу утакмицу и да навијам, у мом случају за Олимпик из Марсеља“, изјавио је Макрон.

Иако су сви љубитељи фудбала видели Мбапеа у белом дресу Реала од овог лета, чудо се ипак десило, на разочарање газде Мадриђана Флорентина Переза.
Француски медији су пренели и да је останак Мбапеа директно био повезан са клаузулом коју је добио у новом уговору, да може да бира и смењује спортске директоре, тренере, чланове стручног штаба, уз услов да остане у Граду светлости само уколико Леонардо добије отказ.
„Нису ми рекли да је Килијан лично инсистирао да одем. Чињеница да је рођени Парижанин остао у свом клубу упркос понуди из Мадрида је важна за Лигу 1. Шокантно је што се вест о мојој смени и његовом захтеву појавила у ноћи када је продужио уговор и кад смо сви славили титулу. Лакше је пресудити свакоме, па и мени. Сви смо под притиском“, изјавио је Леонардо у недавном интервјуу за шпанску „Марку“.
© AP Photo / Manu FernandezЂанлуиђи Донарума – детаљ са утакмице Реал Мадрид - ПСЖ
Ђанлуиђи Донарума – детаљ са утакмице Реал Мадрид - ПСЖ - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
Ђанлуиђи Донарума – детаљ са утакмице Реал Мадрид - ПСЖ
Друга, пак, теорија која кружи је да је Бразилац платио цех раној елиминацији из Лиге шампиона од Реал Мадрида.
„Били смо уверени да ћемо да их прођемо. Као уосталом и Челси и Манчестер сити. Толико се тога дешава у фудбалу данас да више није нормално остати фокусиран више од 90 минута. Фудбалери нису више само фудбалери, они су и учесници у великом бизнису у коме су улози велики. И овог пута је улог био превелики, конкуренција јака, а испали смо од шампиона Европе“, правда се Леонардо.
Бивши функционер Парижана на крају се осврнуо и на прелазни рок 2021. у коме је довођење Лионела Месија било једно од највећих достигнућа. И даље Бразилац не може да се начуди како „свеци“ нису освојили Лигу шампиона.
„Када видите талентоване играче попут Хакимија, Нуна Мендеса и Донаруме који су стигли, плус искусне Рамоса, Вајналдума и Месија не можете, а да се не запитате, шта се то десило? Изгубили смо од Реала у осмини финала и нико није рекао да не ваља тим, већ менаџмент. А долазак Месија је био неочекиван. Поносан сам, јер ћу моћи да кажем да сам једини директор у историји који је довео Месија у свој клуб. Јер Лионел је велики. Пеле, Марадона и Меси, три краља фудбала“, закључио је Леонардо.
© AP Photo / Rafael YaghobzadehЛео Меси са навијачима у Паризу
Лео Меси са навијачима у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
Лео Меси са навијачима у Паризу
Како било, Бразилац је прошлост Парижана, који од лета крећу у нови пројекат. Наравно, са старим снагама у тиму и без скупоцених појачања јер се претходних година исувише трошило па је сада ред да се смање трошкови и „испеглају“ књиге, како опет не би морали да плаћају казну за кршење финансијског фер-плеја пред УЕФА.
Нови ће бити и тренер, строги Француз Кристоф Галтије (55), проверени тренер који би можда могао да покуша да уради оно што пре њега нису могли Покетино, Тухел, Емери, Лоран Блан и Анћелоти – да освоји Лигу шампиона.
Дилема је и како ће га прихватити навијачи Парижана јер је Галтије рођен у Марсељу, а о мржњи између два највећа француска града не треба трошити речи. Зато ће предстојећа сезона у Француској бити занимљива, можда више него неке претходне.
Дрес репрезентације Србије - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
СПОРТ
Истина о дресу Србије који је „запалио“ друштвене мреже /фото/
Еди Нкетија, Арсенал - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2022
СПОРТ
Лондон је подељен као никада до сада – због једног броја
Марина Грановскаја - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2022
СПОРТ
Одлази руска челична дама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала