- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Пронађене тајне одаје: Храм у Перуу открива мистериозне верске ритуале /видео, фото/

CC0 / Pixabay / Подземни тунел — илустрација
Подземни тунел — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
Пратите нас
Археолози су открили комплекс скривених пролаза и одаја дубоко унутар древног комплекса храма Чавин де Хуантар у перуанским Андима. Стручњаци сматрају да су се те просторије користиле за верске ритуале током којих су се највероватније користиле психоделичне дроге.
„Ово је први пут у отприлике 3.000 година да је неко крочио у те пролазе“, изјавио је археолог Џон Рик са Универзитета Станфорд, додајући да су веће просторије вероватно коришћене за обожавање идола.
Он је додао да су пролази, ходници, собе и ћелије обложене каменом и да су довољно велике да кроз њих може да су прође.
Све просторије, које су наткривене каменим гредама, повезују се са ритуалним активностима, навео је Рик за „Лајв Сајенс“.
Он је објаснио да новооткривени пролази нису били тунели, јер тада нису били укопани у земљу, напомињући да је комплекс храма грађен у фазама између 1.200. и 200. године пре нове ере.
Иначе, у Чавину де Хуантару је током 15 година ископавања пронађено укупно 36 галерија и пролаза. Најновија мрежа пролаза откривена је пре неколико година, а истражена је тек ове, додао је Рик.

Древни храм и мистериозне одаје

Археолози сматрају да је Чавин де Хуантар био верски центар тајанствених Чавина, народа који је живео у северним и централним деловима данашњег Перуа пре 3.200 и 2.200 година. Комплекс се налази око 430 километара северно од Лиме, у планинској долини на висини већој од 3.000 метара и највећи је од неколико до сада пронађених верских објеката те популације.
Рик је прецизирао да су најновији пролази први пут откривени 2019. године и да су у почетку истраживани само помоћу камере на даљинско управљање. Због пандемије ковида није било могуће спровести детаљнија истраживања све до маја ове године, када су археолози први пут ступили у ове мистериозне пролазе.
Пролази су водили до главне галерије у којој су се налазиле две велике ритуалне камене чиније, од којих је једна била украшена симболичном главом и крилима кондора, велике птице грабљивице. Због тога је ова галерија добила назив „галерија Кондор“, пренео је портал „Индекс“.
Рик је истакао да је остало још много тога да се истражи и за следећу годину најавио велика ископавања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала