- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски парламентарац одговорно тврди: Остали смо без гаса

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНалазиште гаса у Лавовској области Украјине
Налазиште гаса у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
У овом моменту се о безбедности и стабилности испорука гаса Бугарској не може говорити, сматра посланик протурске партије „Покрет за права и слободе“ Рамадан Аталај.
„Под пуном одговорношћу изјављујем да је Бугарска остала без гаса“, обратио се он колегама посланицима за време седнице парламента.
Он је истакао да је попуњеност складишта гаса „Чирен“ 34 одсто, а истовремено реч је о оним резервама које се тамо складиште зими. Он је додао да су два танкера са америчким природним течним гасом, чије испоруке је бугарски премијер Кирил Петков договорио за јун, већ растоварена и гас је стигао у земљу.

„Већ смо много пута говорили да бизнис, без сигурне и предивидиве испоруке, не може да планира даљу производњу. Поштоване колеге, ситуација са испорукама гаса је већ свима била јасна. Али, нејасно је ко ће одржавати стратешке резерве у Чирену“, изјавио је посланик.

Он је оптужио премијера Кирила Петкова и вицепремијера Асена Васиљева да су одговорни за стварање тренутне ситуације. Према речима посланика, на последња два расписана тендера за испоруку гаса није било одзива.

„Немамо више одакле да добијемо ону количину гаса која је неопходна нашем бизнису у току летње сезоне“, оценио је Аталај.

Ситуација поводом испорука гаса Бугарској

Подсетимо, Гаспром је крајем априла објавио да престаје са испорукама гаса Бугарској, због одбијања те земље да плаћа енергент по новој шеми.
Бугарски премијер је то назвао уценом и убрзо саопштио о алтернативним добављачима – у јуну су Сједињене Америчке Државе испоручиле два танкера ТНГ Бугарској, а земља наставља да преговара са Вашингтоном и о даљим испорукама гаса. Постоје споразуми и о испорукама азербејџанског гаса. Потпредседник Владе, министар економије Корнелија Нинова је истовремено инсистирала да обнављање преговора са Гаспромом и испорукама гаса, како се не би била угрожена бугарска индустрија.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РЕГИОН
Бивши бугарски министар: Водите рачуна да уништавајући „Гаспром“ не сахранимо нашу економију
Радник РН-Пурнефтгаза, ћерке фирме Гаспрома код компресорске станице на гасном пољу Карампур у аутономној области Јамал Ненец - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2022
РУСИЈА
Европска комисија: 12 земаља ЕУ делимично или у потпуности остало без руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала