- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски премијер: Русија да повуче ноту са захтевом да поништимо одлуку о протеривању дипломата

CC BY 3.0 / MrPanyGoff / Wikipedia / Руска амбасада у Софији
Руска амбасада у Софији - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Бугарски премијер Кирил Петков позвао је руску амбасаду да повуче ноту у којој дипломатска мисија инсистира на поништењу одлуке Софије о протеривању руских дипломата.
Раније се у медијима појавила информација да је руска амбасада данас уручила бугарском МИП-у ноту у којој захтева поништење одлуке о протеривању 70 представника дипломатске мисије (34 дипломата, остали запослени су техничко особље), у супротном ће бити постављено питање затварања амабасаде. Истиче се да на сајту и страници руске амбасаде на Фејсбуку нема информација о таквој ноти.
Као одговор на ову информацију, бугарски премијер је изјавио да Бугарска поштује руски народ и цени односе међу земљама. Он је истакао да бугарских дипломата у Москви има 12, међутим, руска амбасада у Бугарској имаће могућност да сачува 43 запослена (раније је, према његовим речима, било акредитовано 114 особа).

„Верујемо у неопходност дијалога, а дипломатски канали су ту од кључног значаја. Убеђени смо да бугарско-руски односи могу да наставе да се развијају у областима од обостраног интереса, поштујући истовремено важне вредности за обе земље. Зато се обраћамо амбасади Руске Федерације са молбом да повуче ноту коју је данас предала“, наводи се у саопштењу.

Претходно је Петков саопштио да Бугарска протерује 70 руских дипломата који су наводно ухваћени у шпијунажи. Руски амбасадор у Бугарској Елеонора Митрофанова за телевизију „Русија 24“ изјавила је да Сједињене Америчке Државе и Велика Британија командују Бугарском и одговорне су за протеривање руских дипломата из те земље.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2022
РУСИЈА
Акт без преседана који ће имати последице: Реакције из Софије због протеривања руских дипломата
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
„Последња мера пред почетак рата“: Бугарска опозиција оштро критиковала протеривање руских дипломата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала