- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски стручњак: Премијер је протеривањем 70 руских дипломата презрео сопствену земљу

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Одлука бугарског премијера Кирила Петкова да протера 70 представника руске дипломатске мисије одраз је презира сопствене земље, сматра бугарски стручњак за међународну безбедност Бојан Чуков.
Бугарски стручњак изразио је забринутост због могућих реципрочних мера руске стране. Он је подсетио да је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова упозорила на могуће асиметричне мере.

„Асиметричне мере које Русија предузима након сличних случајева, увек имају неке везе са енергетиком“, изјавио је Чуков за ТВ канал „Bulgaria on Air“.

По његовом мишљењу, узвратне мере могу се тицати и бугарске рафинерије „Лукоил Нефтохим Бургас“, једине у земљи.

„Свесни смо шта 'Лукоил' значи за бугарски енергетски сектор. Како год да се испостави, једна од наредних мета биће 'Лукоил'. То ће довести до поскупљења горива у Бугарској у догледној будућности“, рекао је стручњак.

Раније је Петков саопштио да Бугарска протерује 70 руских дипломата који су наводно ухваћени у шпијунажи. Руски амбасадор у Бугарској Елеонора Митрофанова за телевизију „Русија 24“ изјавила је да Сједињене Америчке Државе и Велика Британија командују Бугарском и одговорне су за протеривање руских дипломата из те земље.

Испоруке руског гаса Бугарској

Раније је премијер Кирил Петков више пута изјављивао да Бугарска тренутно не може одустати од руске нафте, јер има само једну рафинерију.
Подсетимо, Гаспром је крајем априла објавио да престаје са испорукама гаса Бугарској, због одбијања те земље да плаћа енергент по новој шеми.
Бугарски премијер је то назвао уценом и убрзо саопштио о алтернативним добављачима – у јуну су Сједињене Америчке Државе испоручиле два танкера природног течног гаса Бугарској, а земља наставља да преговара са Вашингтоном и о даљим испорукама гаса. Постоје споразуми и о испорукама азербејџанског гаса. Стручњаци, укључујући и бившег министра енергетике Румена Овчарова, међутим, више пута су истицали да ће Бугарска наставити да купује руски гас, али преко посредника и по много већој цени.
Председник Русије Владимир Путин 23. марта је донео одлуку да непријатељске земље убудуће гас плаћају у рубљама. Он је наложио Централној банци, компанији „Гаспром“ и Влади да организују трансфер плаћања за гас у рубљама за Европску унију и остале земље које су увеле санкције Русији. Путин је истакао да ће Русија наставити да испоручује гас у количинама и по ценама према постојећим уговорима.
Главни град Бугарске, Софија - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
Бугарски посланик о протеривању руских дипломата: Провокација која може угрозити формирање Владе
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
„Последња мера пред почетак рата“: Бугарска опозиција оштро критиковала протеривање руских дипломата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала