- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва о позиву Зеленског да искључи Русију из Генералне скупштине УН: Глумачки чин

© Sputnik / Yuryi AbramochkinГенерална скупштина УН
Генерална скупштина УН - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2022
Пратите нас
Позив председника Украјине Владимира Зеленског да се Русија искључи из Генералне скупштине УН је још један његов глумачки чин, Савет безбедности УН неће давати такву препоруку, сматра директор Одељења за међународне организације Министарства спољних послова Русије Петар Иљичев.
„А како он то намерава да уради? На основу чега? У поглављу 2, члан 6 (Повеље УН) говори се да то треба да се уради на препоруку Савета безбедности УН. Савет безбедности неће прихватити такву препоруку“, објаснио је Иљичев новинарима, додајући да ће Русија ставити вето.
„То је само још један његов глумачки чин да привуче пажњу“, додао је он.
У уторак је Савет безбедности УН одржао још једну дискусију о украјинској кризи. Седници је путем видео везе учествовао и Зеленски. Он је позвао да се Русија искључи из свих структура УН због наводног кршења принципа те организације. Зеленски је такође раније позвао на искључење Русије из Савета безбедности УН, што је такође технички немогуће.
Механизам за искључење једне државе из УН предвиђен је чланом 6 поглавља 2 Повеље УН. У њему се наводи: „Чланицу Организације која систематски крши принципе садржане у овој Повељи Генерална скупштина може искључити из Организације на препоруку Савета безбедности“.
Учешће Русије у Савету безбедности УН као сталног члана прописано је чланом 23 Повеље. Да би се Русија искључила из Савета безбедности, била би потребна измена Повеље УН. Према Повељи УН, амандмани захтевају потпис свих сталних чланица Савета безбедности. Истовремено, Русија има право вета на такав предлог.

Учешће УН у суду за украјинске војнике

Иљичев је навео и да је Русија скептична у погледу могућности учешћа УН у трибуналу за војнике Украјине.
„На основу искуства, судови које смо имали за бившу Југославију, за Руанду, су веома ниске ефикасности, веома скупи и не увек непристрасног правосуђа. После Међународног суда за бившу Југославију, страдали су углавном Срби“, приметио је Иљичев одговарајући на питање да ли Русија сматра да је потребно да се УН умеша у суд за украјинску војску.
„Нисмо баш позитивно настројени према међународној правди у облику у којем је замишљена. Главни циљ трибунала није само да казни кривце, већ и да промовише национално помирење. Нажалост, они никог нису помирили, већ напротив, антагонизам се проширио. Нису допринели залечивању рана. Веома смо скептични (у погледу могућности укључивања УН) због постојећег искуства“, закључио је он.
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2022
РУСИЈА
УН о захтеву Зеленског да Русију искључе из Генералне скупштине: О томе одлучује Савет безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала